Opravdu?

SafranekPřed několika dny publikoval významný český deník informaci o tom, že »domácnosti loni utratily 153 193 korun na osobu«. Spotřební vydání vzrostla o 2,7 procenta. Největší výdaje byly za bydlení. Stejně jako za jídlo, oblečení a boty dohromady. Zajímavá čísla, kdyby byla reálná.

Za pomoci základních matematických úkonů snadno zjistíme, že uvedený údaj představuje průměrnou měsíční spotřebu občana České republiky ve výši 12 766 korun »čistého«. S takovou spotřebou lze »táhnout růst HDP«, jak ráda opakuje ministryně Schillerová.
To znamená poměrně vysoko nad minimální mzdu oproštěnou od nejrůznějších zaplevelujících položek. Při porovnání příjmových decilů, kdy dolní je limitován a horní neomezen, se ukazuje dvojakost syntetizující statistiky. Například zastírá podíl jednotlivých zdrojů prostředků na krytí výdajů, nezohledňuje demotivační a významně korigující vlivy sociálních opatření.

Dělat ekonomické závěry a politická rozhodnutí pouze na základě globálních čísel, jak je typické pro ředitele firmy »Česká republika«, je nesmysl, který může vést k tragickým koncům.

Ladislav ŠAFRÁNEK