medailon markova
V PS PČR je místopředsedkyní Výboru pro zdravotnictví, členkou Výboru pro evropské záležitosti, členkou Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti. Je členkou stínové vlády KSČM – stínovou ministryní zdravotnictví.

Je dlouholetou zastupitelkou Náchoda, kde bojuje za obchvat města, zachování dostupného obecního bydlení, rozvoj všech druhů služeb a zdravého životního prostředí pro všechny občany města. V Poslanecké sněmovně předložila návrhy zákonů, které zlepšují situaci ve zdravotnictví a pomáhají pacientům – na zrušení zdravotnických poplatků, na úhradu prvních tří dnů nemocenské, na řešení reexportů léků a na pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Původním povoláním je učitelka, celý život pracovala s dětmi – ve škole, na táborech i v bazénu jako trenérka a cvičitelka.

Má ráda historii, pohyb v přírodě a práci na zahradě. Je zakládající členkou trampské osady.

Má syna a dceru, je už babičkou dvou vnuček.

web: www.sonamarkova.cz
Fb KV KSČM KRHK: www.facebook.com/kvkscmkrhk