Je za námi další městské zastupitelstvo, které proběhlo dne 26.6.2017. A jak to vidí náš klub?

zastupitele1. S rozpočtovým opatřením jsme nesouhlasili. Opět se opakuje situace, kdy se jen tak vytáhne investiční projekt za 7 mil. a přihodí do rozpočtu, ale nikdo předem neví proč zrovna tento. Ano, je to pravomoc rady města, přesto není možné bez diskuse a argumentů o variantách a prioritách předkládat pouze finance k odmávnutí :-( Upozorňujeme na to stále, nikoho z vedení města to nezajímá.

2. Úvěr na 350 mil. Kč. Z toho 122 mil. Kč na doplacení původního dluhu za výstavbu Uffo. Cca tedy 228 mil. Kč (+ vlastní zdroje, přebytky minulých let) na záměr budování střediska volného času, rekonstrukci krytého bazénu a další údajné projekty - např. kino Vesmír. Přestože jde o významný úvěr, nepředjednáno nic, nevysvětleno proč zrovna tato suma. Dokonce až na jednání se dozvídáme, že "další investice" znamená kino. Jsme pro výstavbu na Nivách i rekonstrukci dalších objektů, ale nesouhlasíme s tím, aby se na vše najednou vzal úvěr a začalo vše před volbami (jak jinak, voliči to ocení, co na tom ,že to budou splácet až další zvoleníNavrhovali jsme menší částku, začít střediskem volného času, rekonstrukce bazénu ať se realizuje po volbách, ať si noví zastupitelé určí jaké jsou jejich priority a jak moc se město Trutnov zadluží. TEnto úvěr se má začít splácet v r. 2020. Příští zastupitelstvo nebude mít žádný manévrovací prostor rozhodnout se třeba jinak. Veškeré náměty naprosto bez reakce. Chceme vše a hned, protože úvěry jsou levné a ohlížet se na budoucí zastupitelstvo... proč? V tomto případě jsme se tedy zdrželi.

3. Prodáváme pozemek s objektem (bývalá kuželna u Lídlu). Odhadní cena 2 900 000 Kč. Zájemci (2) nabízí poprvé cca 50% odhadní ceny. Vyvěšujeme tedy znovu. Ve druhém kole je nabídka opět od stejných zájemců a již vyšší. Přesto již předem počítáme s tím, že půjdeme pod cenu obvyklou. Proč? Máme zájemce, kteří spekulují na cenu (proč ne, zakázané to není), ale proč na to máme přistupovat? Proč nevyvěsit znovu a trvat na odhadní ceně? Hodnota je především v pozemku, který rozhodně hned prodat nemusíme. Přesto je prohlasován prodej a firma Pizza Express CZ získává od města příjemný bonus 850 000 Kč slevy na úkor daňových poplatníků. :-(

4. Záměr směny: movité a nemovité věci v areálu Bojiště (to co nepatří městu, která chce areál majetkově vypořádat) nabízí jejich majitel výměnou (s doplatkem) za restauraci ve Lhotě. Nic proti směně a zkompletování majetku na Bojišti, ale už samotné vnucování nepotřebných a nepoužitelných movitých věcí (vynucený odkup všechno nebo nic) je na hraně únosnosti, vrcholem arogance je pak odmítnutí doplatku za směnu ve znalcem stanovené výši (270 tisíc). TAkže my jako město si máme vzít nepotřebné a nefunkční věci, za všechny zaplatit a jako protiplnění dát objekt ve Lhotě, za který nám ale žadatel není ochoten doplatit ani to co řekl odhadce. Co by jste si řekli vy? My jsme si řekli, že je to neseriozní jednání. Byli jsme jednoznačně proti. No, mnohým ostatním to nevadilo, tisíce sem, tisíce tam...

5. Podpořili jsme všechny předložené dotace sportovcům, na kulturu a další žádosti. Stejně tak za nás souhlas se zamítáním na základě doporučení sportovní komise. Začíná se konečně hrát fér a měřit všem stejným metrem. A to jsme vždy chtěli. :-)

6. Dotace ve výši 2 000 000 Kč na Trutnov trails. Skvělá věc, skvělý nápad, skvělá propagace města, velký potenciál do budoucnosti. A držíme palce lidem, kteří se na to vše dali v době, kdy neměli ani korunu a vše budovali ze svého a ve svém volném čase. Přesně takové projekty jsou ty od srdce, a ty vždy stojí za podporu ;-)

7. Ačkoliv se v tomto volebním období snažíme trvale apelovat na dodržování pravidel získávání a vyúčtování dotací, stále se najdou hříšníci. Faktem ale je, že město již není tolerantní jako dříve a po již dřívější úpravě Zásad pro poskytování dotací se "ledy hnuly" i ve vymahatelnosti dodržování pravidel vyúčtování od příjemců dotací. Smutné je, že výzva k hříšníkům zazněla již na dubnovém zastupitelstvu a ani do konce června někteří nesjednali nápravu. Penále jsme jim odpustili, ale pokud nevyúčtují do konce srpna, bude asi nutné zvolit radikálnější přístup. Je jistě třeba zohlednit, že jde především o různá občanská sdružení a lidi, kteří tyto aktivity provozují ve svém volném čase, ale benevolence nemůže být nekonečná...

8. Aktualizace vyhlášky o nočním klidu. Zapracovává se dodatečná žádost pořadatelů festivalu Obscene Extreme o výjimku z nočního klidu v době konání. Nic proti změně, přesto je nutné souhlasit s podnětem občana, že noc předcházející pracovnímu dni rozhodně není možné vymezit noční klid až od 3.00 hod ráno (víkendy a svátek jsou únosné). Navrhujeme tuto jednu noc posunout noční klid na 0.00 hodin. Neúspěšně, dotyční co bydlí vedle prý musí vydržet. No, myslíme, že trochu snahy o kompromis by neškodilo :-(

9. Cyklověž (parkování kol). Dotační projekt. Proč ne, cyklistům by určitě sloužila, její využití např. v HK lze ověřit. Bohužel navržené umístění věže (jinam údajně kvůli sítím dát nelze) v podstatě přímo na cyklostezku u autobusového nádraží (čímž se cyklostezka vychýlí z původní roviny do zářezu) nám připadá velmi nevhodné a také nebezpečné. Hledání jiné varianty, ani přes apel dopravního inženýra, nenalézá mezi zastupiteli pochopení. Tak, je nám líto, ale za nás se musíme zdržet. Opět projekt šitý horkou jehlou.

10. Očekávaným "vrcholem jednání" je výběr návrhu památníku k 100letému výročí vzniku Československa. Diskutováno předem hodně v médiích, na sociálních sítích (vč. vzájemného napadání sympatizantů toho či onoho díla). Anketa mezi občany nepřinesla žádnou významnou indícii (malý zájem), odborná komise se též neshodla (doporučila dvě díla). V této vyhrocené situaci sdílíme názor, že než mít za každou cenu kontroverzní památník, je jistě možné oslavit výročí v našem městě i jinak. Naštěstí, k tomu postoji se přiklonila i většina zastupitelů. Zase jednou zvítězil zdravý rozum. Kéž by se to dělo častěji ;-)

Klub zastupitelů KSČM Trutnov