Kandidáti do Evropského parlamentu
Volební program

Nejnovější články

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Časy se mění a lidé jdou s do...

Číst dále..

8. 10. 2019V pondělí jste na ministerstvu kultury podali návrh, aby pr...

Číst dále..

Jan Turek z Prahy, který v těchto dnech oslavil nádherné životní jubil...

Svět podle Fialy a Novotného

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Časy se mění a lidé jdou s dobou. Některé výroky volených představitelů však překračují mez základní slušnosti.

Být vidět za každou cenu je laciná póza. Ovšem jen pokud nejsou výroky urážející nebo vyhrožující. Zvláště exhibující starosta je poněkud netradiční jev, co však je ještě mnohem horší, je údajná podpora šéfa ODS Fialy, kterou se Novotný zaštiťuje. Hrubost a vulgarita v politice ani v běžném životě nemají místo.

Člověk by si měl zamést před vlastním prahem, což u ODS platí na sto procent. Názorová rozdílnost je možná, vulgarity v ní ale nemají prostor. Slovní ataky bývají předzvěstí útoků fyzických a takovéto postoje do dnešní doby rozhodně nepatří.

Pavel KOVÁČIK, předseda Poslaneckého klubu KSČM
simunek28. 10. 2019
V pondělí jste na ministerstvu kultury podali návrh, aby pražský památník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva byl prohlášen za kulturní památku. Co by mělo prohlášení památníku za kulturní památku řešit?

Za prvé bych chtěl docílit, že by se tím stal památník skutečně kulturní památkou, protože z té doby je již dnes velmi málo pomníků Rudé armády nejenom v Praze, ale na celém území České republiky. Za druhé bych chtěl, aby zůstala socha tak, jak je, na stejném místě, protože jasně vypovídá o osvobození Prahy Rudou armádou. A v poslední době je veliký tlak přepisovat historii. A bylo by mi líto, pokud by se dnes mladá generace již o roli Rudé armády a o osvobození Prahy pravdu nedozvěděla.
Jan Turek z Prahy, který v těchto dnech oslavil nádherné životní jubilem 90 let, prožil bohatý život. Zejména jeho dětství a rané mládí bylo naplněno dramatickými okamžiky, a nebyla to žádná románová dobrodružství. Byl totiž již jako chlapec zapojen do protifašistického odboje a jako 15letý bránil se zbraní v ruce pražské barikády. Za devět desítek let svého života se nezpronevěřil lidství, smyslu pro pravdu a spravedlnost a úsilí o společenský pokrok.

Narodil se 26. září 1929 v Praze v rodině holiče. Rodiče se záhy rozvedli, a tak zůstal se starší sestrou Antonií jen s maminkou. Živobytí to bylo veskrze chudé, matka živila rodinu poklízením, šitím a domovnictvím.
KojzarMožné udělení abolice prezidentem Zemanem vyvolalo u »demokratické opozice« značné emoce. Vyjádřil se k němu dokonce sám poslanec Karel Schwarzenberg. Pochopitelně nesouhlasně. Mladí stoupenci Milionu chvilek včetně exstudenta Mináře dostali jistě nový náboj, když už svrhnout Babiše pro pochybení v kauze Čapí hnízdo se dosud nezdařilo a zřejmě nezdaří. Udělení milosti Milošem Zemanem poté, co nejvyšší státní zástupce Zeman by přece jen pod tlakem zvenčí (nikoli ze směru prezident či premiér) se odvážil při vrátit k dalším jednáním, se dotklo »jejich demokratického myšlení« a lze očekávat, že se na demonstraci 17. listopadu stane hlavním hitem.
rumlPáteční den krajských dožínek tradičně slouží k osvětě mezi dětmi z mateřských a základních škol, kterými se to v areálu hradecké Flošny jen hemžilo. V pátek tu jsou vždy stánky zemědělských institucí a škol s informacemi a úkoly pro děti a předvádějí se některá zvířata. V sobotu se doslova přivalí veřejnost. Letos to bylo dle odhadu 40 tisíc návštěvníků. Středoškoláci ze zemědělských a kuchařských oborů se v pátek již zapojili do role vystavovatelů a poskytovatelů občerstvení. Děti tu s chutí soutěžily v poznávacích úkolech o sladkou odměnu. Letos tu byly k vidění dvě kozy, telátko a více druhů oveček, ani přeštická prasátka nechyběla, také králíci a husy. Co pro vás, jako člověka s dlouhou zemědělskou minulostí, dožínky znamenají?