Nejnovější články

V sobotu 5. září se koná tradiční akce, setkání ko...

Číst dále..

Nedá mi to a opět mám pár aktuálních poznámek k bě...

Číst dále..

Existuje takovýto seznam? Určitě, i když možná ne ...

Číst dále..

V sobotu 5. září se koná tradiční akce, setkání komunistů a jejich příznivců ve Svojšicích. Čím bude ta letošní akce jiná než předešlé? A jistě to nebude jen ta okolnost, že se blíží podzimní krajské a senátní volby.

Věra Žižková (VŽ): Letošní akce by se neměla příliš lišit od těch předchozích, snad bychom si jen přáli, aby bylo trochu odlišné počasí. Zatím nás vždy doprovázel déšť, mrholení, nebo aspoň chladno a mokro. Jako tradičně, když jsou volby v podzimním termínu, bývá setkání ve Svojšicích naší největší předvolební akcí.

Naděje pro normalizaci krize

blaskoNedá mi to a opět mám pár aktuálních poznámek k běloruské krizi. Lukašenko udělal řadu chyb a často jednal dokonce v zájmech západních zemí. Nepřizpůsobení se v otázkách ochrany obyvatel v koronavirové krizi bylo poslední dovršenou kapkou v pověstném Džbánu. Ucho se utrhlo, když běloruská vláda zatkla 33 kontraktorů, kteří přijeli z Ruské federace, a nepozatýkala ty, co přijeli z Polska, Litvy a Ukrajiny.

Poslední chybný krok, který udělal, byl, že po volbách vyhlásil nouzový režim a veškerý tlak soustředil na sebe.Měl naopak vyzvat své voliče, aby oni sami vyjádřili podporu a obhájili své rozhodnutí v prezidentských volbách, kde dostal 80 procent hlasů. Což je silný mandát. Nouzovým režim tyto voliče vyblokoval.
Existuje takovýto seznam? Určitě, i když možná ne v psané podobě, ale zato pevně usazený v hlavách vedoucích pracovníků České televize. A nejzřetelněji pak čitelný z výtvorů její zpravodajské redakce. Promluvil o něm v listopadu 2016 pro Sputnik též jeden z oněch nešťastníků, na černém seznamu uvedený novinář Jan Petránek takto: »Už si ani nepamatuji, kdy mě naposled pozvali do České televize. Dostal jsem se asi do jejich černého seznamu.«

Nedostal se do něj »asi«, ale určitě. Kdysi v ČT pro své fenomenální znalosti Ruska pečený vařený, ovšem jen do okamžiku, kdy přímo na obrazovku řekl, co neměl. A byla toho tehdy taková kupa, že to možná pracovníci zpravodajské redakce ČT vydýchávají až dodneška:
V srpnu 1943 se oblast Lokoťského okruhu stala ohroženou a Kaminskij, po souhlasu německého velení, vydal rozkaz k evakuaci RONA a občanů do oblasti Lepel ve Vitebské oblasti. Poté, co se RONA začala připravovat k evakuaci, začal v ní morální rozklad.

V Bělorusku se Kaminskij, v té době již vyznamenaný Medailí východních národů 1. stupně ve zlatě s meči, stal starostou Lepelu. V Bělorusku dostala brigáda za úkol zabezpečit týl německé 3. tankové armády před partyzánskými údery. Díky dezercím a ztrátám v boji s partyzány klesl počet mužů RONA na dvě třetiny. Začátkem listopadu byla brigáda posílena běloruskými policisty. Kaminskému se podařilo stmelit brigádu, přimět k návratu část dezertérů a zvýšit počet RONA na 5000 mužů. V zimě a na jaře 1944 vedla Kaminského brigáda nepřetržitý boj s partyzány v týlu Armádní skupiny Střed.
Lidé pracující na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti zřejmě dostanou v případě výpadku příjmů v důsledku epidemie koronaviru náhrady 350 korun za den. Podmínkou bude mimo jiné to, že odváděli nemocenské pojištění.

Počítá s tím vládní novela, kterou hladce schválil Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Takzvaní dohodáři budou moci podle předlohy žádat o příspěvek zpětně za období od 12. března do 8. června. Celkem tedy dosáhnou až na 31 150 korun. Žádat budou moci lidé, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před koronavirovou krizí.