Nejnovější články

Čeští poslanci z řad ANO, ČSSD, Pirátů a tzv. demokratického bloku se ...

Číst dále..

Kvůli svému záměru postavit pomník takzvaným vlasovcům starosta pražsk...

Číst dále..

11.2019 Poslanec Jiří Valenta v interpelaci na premiéra Andreje Babi...

Demokratický dopis k USA

Čeští poslanci z řad ANO, ČSSD, Pirátů a tzv. demokratického bloku se opět blýskli nečekanou zprávou. Napsali Kongresu USA, aby něco udělal s tím, že se na sociálních sítích a jinde pohybují dezinformace. Prý jim záleží na demokratickém vývoji nejen v naší zemi a dezinformace, případně fake news, prý prohlubují krizi demokracie a umožňují nástup populistů a nacionalistů. Pravdou je, že v některých oblastech je na sociálních sítích na vysoké úrovni xenofobie, rasismus, urážky atd. Na tom se shodneme všichni. Nicméně jak chcete přinutit nadnárodní korporace typu Google nebo Facebook k tomu, aby zachraňovaly stále více se potápějící loď zvanou liberální demokracie? Jelikož naši zákonodárci začínají mít obavu o samotné pojetí demokracie v jejich smyslu, tak se obracejí na USA. Volají: zachraňte nás!
Kvůli svému záměru postavit pomník takzvaným vlasovcům starosta pražské městské části Řeporyje Pavel Novotný v pátečním pořadu (00:33:45) „60 minut" ruské státní televize Rossija-1 čelil obvinění z uctívání válečných zločinců. Novotný v přímém videovstupu prohlásil, že ruský názor nepovažuje za důležitý a že pomník má být věnován památce těch vojáků, kteří padli na konci druhé světové války při osvobozování Prahy.
  1. 11.2019 Poslanec Jiří Valenta v interpelaci na premiéra Andreje Babiše:

Vážený pane premiére, prosím o vaši jasnou odpověď, tentokrát již nikoliv formou dopisu předsedovi Sněmovny, ale zde na mikrofon před námi poslanci a přirozeně před celou občanskou veřejností, a to konkrétně na můj dotaz k vládní realizaci usnesení Poslanecké sněmovny č. 653 k nezaplaceným podnikům privatizovaných vládami ODS, ODA a KDU-ČSL v letech 1992 až 1998. Zmíněné usnesení bylo přijato významnou sněmovní většinou, prakticky všemi přítomnými, snad kromě poslanců z řad politických subjektů, jejichž předchůdci jsou za privatizační zločiny minimálně morálně spoluzodpovědní, a zavázalo tak vaši vládu ke zpracování trestně právních předpisů, aby bylo možno privatizační zločiny, které způsobily našim občanům stamiliardové škody, dále vyšetřovat a stíhat, aby nedošlo k jejich promlčení, a to alespoň u těch, které ještě promlčeny nejsou, a to včetně posouzení, zda nedocházelo v některých obdobích k situaci, kdy nemohla promlčecí doba ani běžet.

Poslancům už do konce roku zbývá jen málo času na projednávání důležitých zákonů. Prioritou komunistů, jak před novináři zdůraznil předseda ÚV KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, je projednání státního rozpočtu na příští rok.

Naposledy jsme informovali o pozměňovacích návrzích zástupkyň KSČM Miloslavy Vostré a Hany Aulické Jírovcové, které doporučil ke schválení rozpočtový výbor dolní komory. Zmínili jsme i návrh Pavla Kováčika, jehož cílem je finančně pomoci obcím, které budou chtít dostat do svých rukou hospodaření s vodou.
23. 11. 2019
Pokud by se v listopadu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO s 30 procenty. KSČM by na čtvrté místě měla 9 procent. Do sněmovny by se nedostaly tři strany - TOP 09, Tikolóra a hnutí STAN. Vychází to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

"Podle volebního modelu mělo v době sběru dat největší podporu hnutí ANO (30 %), následované s velkým odstupem ODS (14 %) a Piráty (13,5 %)," stojí v průzkumu. Na čtvrtém místě by skončili komunisté s devíti procenty, stejného výsledku by ve volbách dosáhla i vládní ČSSD. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci a hnutí SPD, které by volilo 5,5 procenta lidí.