Země neomezených možností

SafranekAno, touto zemí je naše milovaná vlast. Řekněte sami, kde jinde je možné, aby premiér byl podezírán ze všech možných neřestí, koaliční strany se k sobě chovaly jako k největším nepřátelům, a vládní karavana šla bez problémů dál? Kde se nedostatečná kvalita výuky matematiky řeší prudkým zvyšováním platů kantorů, snižováním počtu žáků ve třídě a jistí zrušením povinné maturity z předmětu dříve, než k tomu došlo? Kde se zvyšují stabilizační příplatky, celkové příjmy a výsluhy vojákům za to, že střeží pod kuratelou NATO naši bezpečnost na písečných pláních Afghánistánu? Kde v zásadě banální pokus o náhradu neúspěšného ministra za nevzdělaného téměř vyvolá vládní krizi?

Kde se přes ubezpečování ministryně financí o seriozním a odpovědně zpracovaném státním rozpočtu i po jeho koaličním schválení stále znovu a znovu rozhazují veřejné prostředky, ve skutečnosti naše peníze, v řádu mnoha miliard s tvrzením, že ke zvýšení rozpočtového schodku ani dalšímu růstu státního dluhu nedojde? Kde existuje sociální experiment s vládní dotací na levnou veřejnou dopravu seniorů a údajně chudých studentů (např. na Bierfesty do Mnichova či rockové koncerty do Budapešti) ve výši sedm miliard Kč? Kde se podobné a další iniciativy s plýtváním natolik rozšířily a staly součástí domácího hospodářského a politického koloritu, že se nad nimi v podstatě zamyslí pouze několik věčných kverulantů?

Proč to vše připomínám? Protože v tomto rohu předvolební hojnosti poněkud zapadla informace, že Magistrát hlavního města Prahy zrušil, údajně z finančních důvodů, speciální bezbariérové autobusové linky pro vozíčkáře, umožňující jim spojení mezi jednotlivými rehabilitačními a zdravotnickými zařízeními. S frekvencí jízdy pouze jednou za dvě hodiny. Pro srovnání: kdyby učitelé nebo ozbrojené složky či státní zaměstnanci dostali přidáno o pouhou korunu méně, byl by provoz linky plně zabezpečen.

Ladislav ŠAFRÁNEK