Zajímavosti z prvního kola prezidentských voleb

volebni urnaPro Miloše Zemana hlasovali v prvním kole prezidentských voleb nejčastěji voliči SPD, KSČM a ANO. Jiří Drahoš získal hlasy hlavně od voličů Pirátů, TOP 09 a ODS. Vyplývá to z porovnání výsledků voleb hlavy státu a loňských sněmovních voleb po okresech.
Stoprocentní účast byla v prvním kole nynějších prezidentských voleb opět v obci Čilá na Rokycansku, přišlo hlasovat všech 20 voličů, kteří byli zapsáni v seznamu. Nejmenší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku, kam k volebním urnám přišlo 71 z 311 zapsaných voličů. Činila 22,83 procenta, vyplývá z údajů na volebním webu Českého statistického úřadu.

Nejpodobnější celorepublikovým výsledkům prvního kola prezidentské volby bylo z větších měst či městských částí hlasování v prvním plzeňském obvodu, ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku nebo ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku.
V porovnání s prvním kolem první přímé volby prezidenta před pěti lety účast nejvíce klesla ve Zběšičkách na Písecku. Zatímco tehdy činila v této obci 59,51 procenta, nyní byla 26,62 procenta. Snížila se tedy o 32,89 procentního bodu. Naopak největší nárůst účasti o 34,59 procentního bodu zaznamenali v Těchobuzi na Pelhřimovsku. Vzrostla tam z 35,83 procenta před pěti lety na 70,42 procenta letos.

Nadprůměrně vysoká volební účast byla v horských střediscích, kam přišla volit řada lyžařů na volební průkaz. Účast 88 procent tak byla například v Peci pod Sněžkou, 87 procent činila v Božím Daru.
Neúspěchem skončilo první kolo prezidentských voleb pro někdejšího premiéra a bývalého předsedu ODS Mirka Topolánka i v jeho rodném Vsetíně. Ve městě získal 7,83 procenta hlasů, předstihlo jej hned pět dalších prezidentských kandidátů. Svůj hlas ve Vsetíně odevzdalo 59,21 procenta z 21 378 voličů. První kolo ve Vsetíně ovládl úřadující prezident Miloš Zeman s 39,30 procenta hlasů.

Výsledky za okrsek v Praze Bohnicích, které byly zpracovány jako poslední v ČR, ukázaly 100,91 procenta odevzdaných hlasů. Počet odevzdaných hlasů tam o pět převyšoval počet vydaných obálek. Český statistický úřad na nesrovnalost upozornil volební komisi, podle ní ale příčinu chyby nelze zpětně dohledat, sdělila mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Největší voličskou baštou prezidenta Miloše Zemana byla v letošním úvodním kole obec Chobot na Strakonicku. Získal tam 84 procent hlasů. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš nejlépe bodoval ve Staňkovicích na Litoměřicku. Hlasovaly pro něj tři čtvrtiny místních voličů. Nejméně hlasů Zeman dostal v Peci pod Sněžkou, obdržel pouze 6,5 procenta. Méně než deset procent hlasů dostal také v Malé Úpě na Trutnovsku a v Bedřichově na Jablonecku. Hůř byl na tom ale Drahoš, který v Zadní Stříteži na Táborsku, Svojkovicích na Jihlavsku a v Syrově na Pelhřimovsku nedostal ani hlas.

Nejrychleji nabídli výsledek letošního prvního kola přímé volby hlavy státu z obce Čečovice na Domažlicku. Na volebním serveru Českého statistického úřadu se objevil v sobotu ve 14.22 hodin. V obci přišlo k volbám 26 ze 68 oprávněných voličů. Zvítězil tam současný prezident Miloš Zeman. Dostal 14 hlasů, tedy 53,8 procenta.
(cik)