Vše snad není nezdravé

hubackovaNová vyhláška regulující prodej potravin ve školních bufetech je kritizována jak ze strany kantorů, tak ze strany rodičů i dětí. Tam, kde prodejny potravin ve školách přežily, zavedly tzv. dělení, kdy se děti musí prokázat například studijním průkazem, že jim je patnáct let. A protože máme děti přemýšlivé, tak ty starší si žádané potraviny nakoupí a těm mladším je pak prodají.

Kritéria, která ministerstvo nastavilo, jsou tak důsledná, že jim prakticky neodpovídá většina sýrů, jogurtů a dokonce ani balené mléko. Samozřejmě rodiče i kantoři souhlasí, že by se děti měly stravovat zdravě. Jenže tzv. nezdravé potraviny si děti donesou buď z domova nebo si je koupí v některé z prodejen na cestě do školy. O děti se v té základní podobě starají rodiče a na nich především je, jaké návyky si děti osvojí. Rozhodně však rodiče nechtějí, aby jejich dítě jedlo špatně.

Lze pochopit, že ze škol zmizely nápojové automaty či energetické nápoje. Mnozí z nás ale nevidí žádný reálný důvod, aby dítě nesmělo jíst jogurt nebo sýr. Každý jistě z domu víme, že děti milují párky, a tak párek v rohlíku byl jedním z těch, který šel velmi na odbyt. Jak jinak, vyhláška jej také zakázala. Bufety však nechybí jenom žákům, ale i učitelům. Bylo by dobré se zamyslet, zda necháme vynalézavost na patnáctiletých dětech, které se tak snaží pomoci svým mladším spolužákům, a „učí“ se obchodovat v takto raném věku, nebo zauvažujeme nad tím, že přeci není možné, aby všechny potraviny, které běžně konzumujeme doma, byly ve škole označeny jako zdravotně nevhodné.

Gabriela Hubáčková, poslankyně PSP ČR, stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy KSČM