Volí nás i věřící. Věří nám víc než KDU-ČSL

pojezny ivoVolební kampaň vrcholí, většina předvolebních akcí je za vámi, dobře už znáte své protihráče, víte, jakou taktiku používají. Kdybyste měl shrnout dosavadní krajskou kampaň, jak ji ohodnotíte?
Kampaň jsme zaměřili především na styk s občany, objíždíme celý kraj, už toho máme za sebou opravdu hodně. Přímý styk s voliči je pro nás hodně důležitý. Od nich čerpáme nejen energii, ale také podněty, které chceme zapracovat do našeho volebního programu. Potvrzuje se, že náš komplexní program odpovídá tomu, co občané v Jihomoravském kraji chtějí. V kampani pochopitelně využíváme podle možností i média, ale nejen noviny, používáme také internet, webové stránky a dnes asi ten nejdůležitější styk s veřejností je přes Facebook. Mají ho jednotliví kandidáti, ale rovněž klub krajských zastupitelů. Jsme rádi, že právě náš klub byl jedním z prvních krajských klubů, který si ho založil.
Pokud jde o naše protihráče, známe se. Vždyť s mnohými sedíme už léta v zastupitelstvu. Pochopitelně jsou i nováčci z nově utvořených stran, které se vyskytnou těsně před volbami a pak nějak prapodivně vymizí. Příště najdete stejné lidi při dalších volbách zase v jiné straně. Ale ti hlavní protivníci jsou velmi korektní. Neviděl jsem během kampaně žádné útoky vůči nám.

Jediný, kdo se vůči nám zcela otevřeně vymezil, byla KDU-ČSL, která už dopředu avizuje, že s námi po volbách nebude spolupracovat. Ale k tomu vždy musí být dva – ten, kdo spolupráci nabízí, a pak ten, kdo ji přijme. Těžko bychom mohli nějak těsně spolupracovat se stranou, která se snaží překroutit dějiny například ve vztahu k sudetským Němcům, kde už z jejich strany zazněla omluva za odsun Němců za občany Jihomoravského kraje. A také nám vadí účast jejich představitelů na sletech Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Nikdy jsme se s nimi příliš neshodli. Měli zájem udělat první krok k privatizaci zdravotnictví, když z našich nemocnic, příspěvkových organizací chtěli mít akciové společnosti. Naštěstí se nám to podařilo stopnout. A k této neblahé věci naštěstí nedošlo. Vymezuje se proti nám také TOP 09, ale tam jsme to očekávali. To, že s námi nechtějí spolupracovat, nás vůbec nemrzí. Tak maličká strana asi nebude mít do budoucna na jižní Moravě žádný potenciál, už teď se slučují s některými organizacemi, aby dosáhli kýžených pěti procent, ale jejich význam je téměř nulový.

KSČM ve vašem kraji v posledních krajských volbách uhrála 16 zastupitelů, má nejvíc ze všech stran v zastupitelstvu. Bylo to nejvíc, čeho kdy v minulosti dosáhla?

Bylo to nejvíc na mandáty, ale na procenta to není náš největší úspěch. Největší úspěch jsme zažili v roce 2000, kdy jsme měli přes dvacet procent hlasů, nicméně tehdy jsme dosáhli na patnáct zastupitelů. To vždy závisí na přepočítávání. V současnosti tedy máme nejvíc mandátů, ale nezískali jsme nejvíc procent.
V roce 2012 byl lídrem kandidátky KSČM Vojtěch Adam. Nyní vedete kandidátku vy. Pokud by se vám podařilo získat ještě více voličů, mohli byste mít ještě více mandátů a mohl byste být i kandidátem na hejtmana...

Novináři to tak říkají. Byl jsem zvolený krajskou konferencí lídrem kandidátky. My jsme však nikdy nebyli strana jednoho muže, záleží na vyjednávání, a určitě máme ve dvacítce v čele minimálně šest nebo sedm osobností, které by klidně hejtmana mohly dělat. Pokud by to padlo na mě, budu to samozřejmě dělat na plný úvazek, a velmi aktivně. Určitě bych musel skončit s prací ve sněmovně.
Jste poslancem, krajským zastupitelem a zastupitelem města Kyjova – to se skloubit dá?

Určitě dá. Zastupitelstva zasedají jednou za čtvrt roku, v této oblasti žiji, takže informace mám velmi dobré. Nejenom proto, že velmi intenzivně spolupracuji s vedením našeho krajského zastupitelského klubu, ale také v místě bydliště s předsedou našeho klubu. Informace mám průběžné, umím vyhodnotit věci. Ale nemůžu říct, že se to dá dlouhodobě zvládnout na uvolněném postu, zkusil jsem to jedno kratší období, ale bylo to nesmírně vyčerpávající. Závidím poslancům a senátorům ve více funkcích, že vše stíhají.

Co je u vás na jižní Moravě hlavním tématem těsně před volbami?

Máme dvě zásadní témata. Jedno nás trápí velice, je to spíše technická záležitost, ale také nejdůležitější. Nemáme totiž schválené zásady územního rozvoje, které nám shodil Nejvyšší správní soud před čtyřmi lety. Jihomoravský kraj má velmi silnou a odborně fundovanou opozici. Té se nakonec podařilo kraj porazit, ale nejen kraj, protože do toho zasahovala a potvrzovala správnost ministerstva. Některé hlavní liniové stavby byly napadeny, a tak to neprošlo. Trochu mě překvapilo, že soud nerozhodl jako chytrá horákyně, nevyčlenil pouze ty komplikované stavby a zbytek mohl schválit. Takové rozhodnutí by určitě pomohlo k dalšímu rozvoji kraje. Nicméně stalo se.

Máme připraveny nové zásady územního rozvoje, předpokládám a věřím, že akceptovaly připomínky a že konečně po osmi letech bychom mohli tyto zásady mít. Jsou důležité proto, že určují, kudy povedou hlavní liniové stavby. A u nás jsou to centrální stavby, které potřebujeme jako sůl, ať už je to dálnice směrem na Svitavy, dálnice na Vídeň nebo dálnice z Břeclavi přes chudé Hodonínsko tolik postižené nezaměstnaností. Jsou to samozřejmě i další stavby.

Druhý problém je vysoká nezaměstnanost v oblastech, kde chybí dálniční koridory, ať už je to Hodonínsko nebo Znojemsko. Jsme nešťastní, že tam je nezaměstnanost dlouhodobá, vlastně trvalá. A určitě by kvalita komunikací včetně liniových staveb pomohla k jejímu řešení, a také k přílivu investorů.
Hlavně média říkají, že letošní krajské volby nebudou soubojem koalice a opozice, ale soubojem dvou vládních stran ČSSD a ANO. Vidíte to u vás také tak?

Cítím, že z médií to opravdu takto plyne. Osobně si myslím, že jde vždy o to, kdo se bude nejvíce podílet na moci. A pokud se Babišovo hnutí dostalo do nejvyšší politiky, která určitě ovlivňuje i krajskou politiku a výsledky v krajských volbách, tak to vidím jako skutečnost. Musíme se s tím popasovat. Věřím však, že občané vědí, že se na nás mohou spolehnout. My ve svém programu předkládáme komplexní rozvoj kraje ve všech jeho oblastech. Vždy jsme dbali na odbornost, profesionalitu, na aktivní přístup k věcem, ale také na lidský přístup k problémům našich spoluobčanů. Věřím, že to lidé ocení a že nebudou dbát na ten velký souboj dvou subjektů ČSSD a ANO, ale že dají jediné skutečně levicové straně své hlasy a že můžeme letos uspět přinejmenším tak, jako při posledních volbách.

Takže – už jste to trochu naznačil – co byste osobně považoval za úspěch? A kdybyste se stal hejtmanem, co by bylo vaším prvním vykročením?

Samozřejmě bychom rádi dopadli lépe než v posledních volbách, i když to byl opravdu významný úspěch. Dnes není podle mě možné, aby jedna strana vyhrála tak, že by získala přes 50 % a mohla vládnout sama a tak vše bude o dohodách. My jsme vždy byli komunikativní a velmi korektní v jednání. Demokracii chápeme tak, že pokud je kdokoli zvolen, ať jde o pravicové či levicové strany, má právo na svůj podíl při rozhodování, ale také při práci v komisích či výborech. Vždy jsme se snažili o upřímné pracovní vztahy. Zajisté bychom hledali průřez v programových tématech a snažili bychom se vytvořit takové programové prohlášení zastupitelstva, které by mohlo projít všemi politickými subjekty, které v něm budou. Kdyby to prošlo, máme přece jen jakousi strategickou linii na období čtyř let. A té bychom se drželi.

Počítáme také s tím, že bychom vytvořili model, který by se mohl podobat současnému synergickému modelu, kdy i opozice dostává prostor při jednání Rady Jihomoravského kraje, je to hlas poradní. Tam bychom rádi viděli zastoupení naprosto všech politických subjektů, které se do zastupitelstva dostanou. V komisích a výborech bereme jako samozřejmost poměrné zastoupení každé strany.
Můžete zhodnotit uplynulé čtyři roky práce KSČM v krajském zastupitelstvu?

Ač nás do koalice ČSSD nepřizvala, přece jen jsme díky tomu, že máme dost podobné programové zájmy, podepsali smlouvu o spolupráci na současné volební období. I díky společným iniciativám jsme průběžně mohli konstatovat její postupné naplňování. Především jsme kladli důraz na to, co jsme slíbili voličům. To, že náš program byl v tomto volebním období hodně podobný programu sociální demokracie, nám pomohlo eliminovat pravicovou část zastupitelstva, případně názory KDU-ČSL, která byla v koalici s ČSSD. Mohu tedy konstatovat, že se nám podařilo splnit hodně z toho, co levicovým voličům leželo na srdci.
Na jižní Moravě je poměrně hodně věřících. Projevuje se to v jejich přístupu ke KSČM?

Mezi naše voliče patří i nemálo věřících. Mám dokonce dojem, že někde ve statistice udávali, že více než dvacet procent věřících na jižní Moravě volí KSČM. Mnozí za mnou chodí do mé poslanecké kanceláře. Setkal jsem se dokonce se zájmem o vstup do KSČM. To mě vždycky potěší. I oni jsou rozezlení na mamon české katolické církve. Přece jen vidí ty tzv. církevní restituce trochu jinak, než to prezentují někteří preláti církve, a hlavně jak to prezentuje KDU-ČSL. Lidé to prostě berou jako nepřiměřený a nezasloužený dar církvím. Nesouhlasí s tím, vidí svoji víru v jiné pozici a mnohem větší skromnosti, a proto inklinují možná k našemu sociálnímu programu, který je hodně prorodinný, hodně pro seniory. A protože jde o vzdělané lidi, umí si porovnat program KDU-ČSL s programem KSČM, a tomu našemu dávají nejednou přednost.

Marie KUDRNOVSKÁ

zdroj článku: www.halonoviny.cz