Třetině zaměstnanců nemocnic nepřidali

Většině pracovníků v těch nemocnicích, které jsou obchodními společnostmi, se od ledna nezvýšily mzdy o deset procent, jak vloni rozhodla vláda.

Vyplývá to z průzkumu, který mezi nemocnicemi udělaly zdravotnické odbory. Například v jihočeských krajských nemocnicích dostanou přidáno sedm až osm procent, a to od února nebo března. V některých nemocnicích si polepší jen lékaři a sestry, ostatní personál přidáno nedostane. Mnohé nemocnice už dříve argumentovaly tím, že jim navýšení peněz z úhradové vyhlášky na desetiprocentní zvýšení tarifů nestačí.

V tuzemských nemocnicích pracuje podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové asi 160 000 lidí, z toho zhruba třetina v zařízeních, která jsou obchodními společnostmi. »Z nich tak deset procent zaměstnanců má zajištěné, že se jim od ledna zvýší mzdy. Je to podle nás velmi malé procento. Je evidentní, že nemocnice budou ke zvyšování přistupovat rozdílně, což jen prohloubí nerovnost mezi jednotlivými zaměstnanci nemocnic,« řekla Žitníková. Vyšší mzdy ale měli dostat i nezdravotničtí pracovníci – údržbáři, topiči, kuchaři...

»Problém je v tom, že úhrady za péči nedostávají všichni spravedlivě,« řekl v pátek Haló novinám poslanec Vojtěch Adam (za KSČM), člen sněmovního výboru pro zdravotnictví. »Kdyby existovala rovnost v úhradách, bylo by to něco jiného. Takhle, kdo má větší drzost a kdo má větší sílu, když si dokáže domluvit lepší úhrady za určitý výkon, tak dostává víc peněz. Dokud se tohle nevyřeší, lepší to nebude. Dvakrát jsem kvůli tomu interpeloval ministry zdravotnictví, Hegera i Němečka. Oba řekli, že je to dobrý dotaz, že se to musí řešit, ale nikdy se nic neudělalo. Není to tak jednoduché. Třeba Agel nebo Delta v Brně mají úhrady lepší než jiné nemocnice, a fakultní nemocnice, přestože provádějí stejné výkony, mají také větší úhrady než krajské a městské nemocnice. Není to spravedlivé,« uzavřel Adam.

Diskriminace zaměstnanců

»Existuje diskriminace zaměstnanců nemocnic podle toho, v jaké nemocnici pracují. Zaměstnanci pracující v obchodních společnostech mají na svých výplatních páskách v průměru o 18 procent méně než zaměstnanci v příspěvkových organizacích,« uvedla Žitníková. Rozdíly jsou markantní zvláště u zdravotních seser, kdy má sestra z nemocnice-obchodní společnosti měsíčně o 6000 na výplatní pásce méně než její kolegyně v příspěvkové organizaci. Diskriminováni jsou i lékaři, ti v obchodních společnostech berou v průměru o 2000 Kč měsíčně méně než jejich kolegové v příspěvkových organizacích.

Odpůrci sjednocení odměňování podle Žitníkové tvrdí, že není efektivní a je rovnostářské. Změna odměňování však podle ní nepřinese rovnostářské platy. Zaměstnanci budou odměňováni podle platových tabulek, které dnes mají dvě třetiny zaměstnanců nemocnic (asi 98 000 zaměstnanců). Tarifní tabulkový plat tvoří pouze 65 procent odměny za práci. Zaměstnavatel může kvalitního zaměstnance ocenit osobním ohodnocením, odměnou, prémií.
Připomínáme, že v současné době mají všechny nemocnice nastavené »tabulkové« platy. Problém je v tom, že v nemocnicích - obchodních společnostech, jsou nižší. Tabulky se tam v lepším případě dohadují v nemocnicích s odbory, nebo je mohou vydat sami zaměstnavatelé podle svého uvážení, řekla Žitníková.

Ústecký kraj příkladem

Například v nemocnicích Pardubického kraje dostanou podle Žitníkové přidáno až od března, v Jihočeském kraji zase o sedm až osm procent od února nebo března. V Karlovarském kraji se podle ní teprve jedná a dohoda není ani v krajské nemocnici ve Zlíně. V Plzeňském kraji podle předsedkyně není dohoda zatím potvrzena a přidáno zřejmě dostanou jen zdravotníci. Bez problémů dostali přidáno jen v Ústeckém kraji. Odbory ale chtějí, aby se tarify o deset procent zvedly všem zaměstnancům nemocnic.

Problém se zvýšením platů není v nemocnicích, které jsou příspěvkovými organizacemi. Odbory dlouhodobě usilují o sjednocení odměňování pracovníků v nemocnicích. Podporuje je pozměňovací návrh bývalého odborářského šéfa Jaroslava Zavadila (ČSSD) k novele zákoníku práce, který by sjednocení zajistil. Návrhem se má na konci ledna zabývat sněmovní sociální výbor. Žitníková uvedla, že o podpoře návrhu jednají se zástupci všech politických stran ve sněmovně.

(ng)

Zdroj článku: www.halonoviny.cz