Systematický nátlak havloidní pravice

Zpráva o tom, že státní zástupce Šaroch zastavil stíhání osob v kauze Babiš a Čapí hnízdo, vyvolala očekávatelnou reakci. Vztek tentýž den zachvátil Českou televizi a neskrývané zklamání proběhlo mezi lídry pravicových parlamentních stran. Jen naděje, že nadřízení státního zástupce změní jeho rozhodnutí, nalévá do jejich dušiček jistý stupeň optimismu.

Jde však o něco jiného. Nemohu si pomoci, ale podle mne kampaň, která začala okamžitě, tedy protibabišovská kampaň, zpochybňování rozhodnutí Šarocha, ač nikdo neví, jaké zdůvodnění bude následovat, a s tím spojený soustředěný útok na psychiku těch, kteří budou dále rozhodovat, má jediný cíl: zastrašit.
Málokdo v tak silném útoku vydrží a bude postupovat »podle zákonů a svého svědomí« přesto, že třeba předložená dokumentace svědčí o Barochově správném rozhodnutí. Pokud dozorujícího státního zástupce podpoří jeho nadřízení, nebo se kauza přesune až k soudu, pak chudák soudce. Ani on nemůže být k podobnému tlaku imunní. A navíc, jistě vše bude doprovázeno spoustou anonymních vyhrožování, možná nějakým tím prohlášením umělců a zpochybňováním nezávislosti justice takovými akcemi, jaké připravuje pravice pod pláštíkem Minářovy »iniciativy« Milion chvilek, atd. Kdo z těch, kteří budou rozhodovat, pak odolá?

Myslím, že už nyní mezi těmi, kteří budou muset rozhodnout, vládne strach. Také oni se totiž bojí o své rodiny, o sebe. A tlak bude děsivý. Havloidní pravice začíná s využíváním výhod demokracie a když výsledek jí nebude po chuti, dostane se až, obrazně řečeno, k »humanitnímu bombardování«. Už nepůjde pouze o urážlivé transparenty nad hlavami zběsněných mladých nevědoucích, oč vlastně jde, a nastoupí »tvrdší argumenty«. Nebýt však České televize, která se postavila do čela, mnohé by prošlo bez zájmu veřejnosti.

Znovu se ukazuje, jak korektnost a rovnovážnost zpravodajských úseků ČT se staly po známé televizní stávce minulostí, i když se postupně vyměnili lidé, kteří »ve spacácích hájili nezávislost«. Jestli ovšem v pozadí byli »takoví demokraté«, jako je Jan Ruml, nemohli nikdy být »nezávislí«.

Přiznávám, že lituji státní zástupce a případně i soudce, kteří o kauze Babiš a spol. budou dále rozhodovat, protože, když budou chtít skutečně »dodržet právo«, čeká je »peklo na zemi«. Proto ČT začala systematicky vytvářet napětí a nátlak, jaký dokáže zlomit leckoho.

Otakar ZMÍTKO