Rozumné se může změnit v opak

simunek2
Často jsme schopni z rozumného rozhodnutí udělat úplný paskvil. Jako příklad může sloužit vytváření parkovacích zón v Praze. Jsem přesvědčen, že podobné problémy, půjdou-li na to stejným způsobem, budou mít i jinde. Ale konkrétně...

V několika pražských čtvrtích zavedli označená stání: modře ohraničená slouží pro rezidenty, kteří v dané čtvrti bydlí, bíle ohraničená stání mohou využívat například místní podnikatelé, ti, kteří zaplatí v automatu, který bývá umístěn v blízkém okolí, apod. Pochopitelně i rezidenti i podnikatelé platí. Jen částky bývají rozdílné. Do »kapes« příslušné radnice směřuje tak nemálo peněz. Je pravdou, že se tato opatření netýkají většinou celých čtvrtí. Jen těch částí, kam směřovali nepražáci, aby pak přestoupili na metro či tramvaje a autobusy. Proto ony zóny, kromě vnitřního města, jsou v širokém okruhu takových soustředění.

Jenže všechno má své háčky. Jestliže já, jsem-li rezident, potřebuji z místa svého bydliště dopravit cokoli do jiných částí města, nemám tam práva rezidenta. Chci-li k lékaři a nejsem pohyblivý, dostanu se do míst, kde je ordinace či nemocnice, ale tady už nejsem rezident, ani jsem neplatil podnikatelskou částku do pokladny místní radnice, přičemž ani často nevím, ke kterému obvodu příslušné parkoviště patří. Musím tedy zaplatit parkovné jako kdokoli, kdo přijíždí ze vzdálených měst anebo třeba z ciziny. Či se stane, že můj automobil je v opravně a zatím jezdím s vypůjčeným vozem přímo z této opravny, pak nemohu zastavit ani ve svém bydlišti. Atd., atd.

V době dušičkové, kterou máme naštěstí za námi, například u Olšanských hřbitovů byla parkoviště pomalována většinou modře. Jenže když třeba bydlíte na severu města, není vám to nic platné. Vyčleněných parkovišť pro návštěvníky hřbitova je málo a jsou plně obsazena. Není kde stát. Přitom jste třeba přivezli autem starou, málo se pohybující osobu. Máte, jak jinak, smůlu a musíte se vrátit domů, aniž jste došli ke svému hrobu.

Mluvil jsem s několika rezidenty. Ti si opatření pochvalují. Pracují v našem obvodu, lékaře mají také tady a tedy, když vyjedou autem, vždy najdou místo před svým domem nebo v jeho nejbližším okolí. Hovořil jsem však i s mimopražskými přijíždějícími. Bydlí ve vesnicích v pražském okolí. Pracují však v Praze. Parkoviště pro ně u některé stanice metra neexistují. Musí riskovat pokutu, protože platit denně výši parkovného z automatů by pro ně znamenalo utratit skoro celý příjem. Přitom z některých míst se do Prahy dostat, není právě nejjednodušší.

Rozumné rozhodnutí, které by v jistém smyslu vyhovovalo všem, se najednou stalo nerozumným. Vyhovuje jen některým. Zdá se, že vedení radnic by mělo vždy všechna pro a proti velmi odpovědně zvažovat, a ne rozhodnou populisticky, aby například uspokojilo jen voliče, kteří je dostali do radnic.

Petr ŠIMŮNEK, první místopředseda ÚV KSČM