Přivezl jsem zkapalněný plyn

KojzarAmerický prezident Trump nám Evropanům (nebo jen těm ze středu Evropy?) dal velkorysou nabídku. Díky jí bychom se konečně mohli zbavit závislosti na Rusku a možná ještě přitvrdit v sankcích a potrestat neposlušného Putina. Tím možná dokonce způsobit, že by ruský lid sám rozhodl se svého prezidenta zbavit a konečně rozdat své sibiřské a jiné nerostné bohatství zemi, kde vládne příkladná demokracie a ještě příkladnější svoboda. Trump přivezl nabídku, abychom se zbavili těch zlých a proradných Rusů, za náhradu ruského plynu, nebo alespoň z podstatné části, americkým zkapalněným. My, ve střední Evropě či Evropě vůbec, bychom pak Rusům řekli »do svidánija« a urychleně vybudovali překladiště plynu, všechna potřebná zařízení a Rusům přestali platit. Už ani dolar Moskvě, by bylo naše heslo. Heslo svobodných a demokratických států, které se postupně chtějí přiblížit vzorové demokracii v USA.

Ale, když jsem tak v tom přemítání, také občas jako pan Babiš nemohu spát, sice knihu svých myšlenek jsem ještě nenapsal a tudíž ani nevydal, tedy, když jsem tak o tom přemýšlel, dal jsem si otázku: To opravdu pan Trump nám přinesl dar? Nebo o dar nejde? Ale o obchodní nabídku, kdy jedna firma, jeden stát, vytlačí jinou firmu, jiný stát, lepší nabídkou? Najednou jsem byl v koncích. Skoro jak Poirot na samém počátku nějakého případu. Belgický detektiv případ vždy nakonec rozpletl, jistě, měl-li by to za úkol ostatně i ten, se kterým si já, nedetektiv, lámu nyní hlavu. Po noci, kdy jsem podle vzoru pana Babiše nespal, jsem však pochopil.

Prezident Trump nepřinesl žádný dar, ani návrh na nižší ceny oproti těm, které nám účtuje za plyn Rusko, což by mělo za důsledek ukončení dosavadní »plynové spolupráce« a její nahrazení americkými dodávkami. Trump přinesl obchodní nabídku, která, uskutečnila-li by se, by znamenala pro Spojené státy tisíce nových pracovních míst a tudíž i zvýšení důvěry amerických voličů ve svého prezidenta. Rusko by zároveň poškodila. Co by totiž dělalo s plynem, který nikdo nebere, tedy do doby, než třeba bude vybudován »plynový koridor« do Číny nebo do Indie. To však nebude zítra, dokonce ani pozítří. A pokud jde o nás? Levnější ruský plyn by nahradil dražší americký. Co ale na tom, vždyť by to splnilo dvojí účel. Zaprvé by se poškodilo ruské hospodářství a zadruhé do Ameriky by proudily další peníze a další pracovní místa by byla zajištěna.

Pokud jde o nás, věřím, že každá naše vláda ráda přistoupí na tento návrh a pomůže americkému hospodářství, byť Rusko v odvetě zastaví import některých našich komodit. Bylo by od Rusů hloupé, kdyby nepřišlo s žádnou odvetou. A my obyčejní? Proč bychom na tak bohulibé záměry nepřistoupili a neutáhli si opasky? Spojené státy nás přece třikrát osvobodili a my se jim za to musíme nějak odvděčit. Tady se nabízí cesta. A nějakou tu korunu navíc může každý z nás přece postrádat, hlavně když to pomůže prezidentu Trumpovi v plnění jeho předvolebních slibů.

Jaroslav KOJZAR