Překrucování dějin

KojzarO posledním říjnovém víkendu se v lázeňském městě Bad Alexanderbad konal seminář komunity Seeliger-Gemeinde. Byla pozvána stovka osobností z Německa, Rakouska, Švédska a ČR, aby hovořily nejen o tvorbě a životě malíře, jenž se narodil v Dubí u Teplic Georga Hanse Trappa, ale především aby se pochválily, jak pozitivně se situace pro sudetoněmecké hnutí vyvíjí. Nás mohou zaujmout někteří účastníci z české strany. Především předseda Česko-německého diskusního fóra, bývalý europoslanec za sociální demokracii Libor Rouček, česká generální konzulka v Mnichově Kristina Larischová, vyslanec brněnského primátora Petra Vokřála Jaroslav Ostrčilík a tajemník klubu ČSSD, advokát Petr Schlesinger.
Každý z nich hodnotil situaci, která vznikla po volbách. Prý bude složitější pro německo-českou vzájemnost než před volbami.

Snad nejzajímavější bylo však vystoupení projektového manažera a vyslance samotného primátora Jaroslava Ostrčilíka, jinak jednoho z hlavních organizátorů festivalu Meeting Brno a Poutě smíření, tedy onoho pochodu z Pohořelic do Brna na paměť květnového (1945) vystěhování Němců z moravské metropole.
Pan Ostrčilík kromě toho, že přítomné pozval na příští pochod a zároveň informoval o tom, že v příštím roce v létě bude v Brně věnováno několik týdnů událostem na přelomu roku 1918 až 1919, tedy nepokojům německého obyvatelstva města, tedy jejich protestům proti zřízení Československa a vzniku na tzv. sudetských územích samostatných enkláv, jež česká strana umlčela. Navrhl i vyhlášení tzv. Sudetoněmeckého dne v Brně a informoval, že v rámci programu Meeting Brno by bylo vhodné, aby už v příštím roce byly ve městě vyzkoušeny stánky sudetoněmecké organizace, které by ji představily, a zároveň i její cíle. To všechno pochopitelně pod scénářem programových 20 bodů, jež dosud nebyly odvolány a podle nichž se řídí činnost Sudetendeutsche landsmannschaft.

Krok za krokem tedy postupují snahy převyprávět dějiny a překlonit je k pojetí sudetoněmeckého »krajanského sdružení«. Už neplatí, že sudetští Němci vyvolali Mnichov nebo v něm hráli jednu z hlavních rolí, ale »vyhnání« a odsun a křivdy, které se tehdy skutečně nebo údajně staly. Už ne rok 1938 a 1939, ale rok 1945.
Celá akce má zřejmě přebít oslavy 28. října v Brně, cestu ke vzniku republiky a vznik republiky jako takové. Přítomní v Bad Alexanderbad si tak připravili plán, o němž nepochybuji, že ho budou za podpory radnice uskutečňovat. Kdyby tuto podporu neměli, nemohou uspět. Jde ovšem o první vlaštovky, o jezinky Smolíčka pacholíčka. Tak jako před několika lety se poprvé »ti vstřícní« vydali na zmíněný pochod, dnes pomalu, ale jistě ho vsunují do brněnského kulturně politického kalendáře.

S tím souvisí také překrucování historie, nepravdivá tvrzení a denunciace minulosti. Ostrčilíkům jde pochopitelně o mládež, o ty, kteří nepamatují. Pamětníků ubývá, až ti zemřou, budou moci své nepravdy hlásat naplno. Proč by jim mladí lidé neměli věřit, když nebude nikdo, kdo by řekl pravdu a vyprávěl, jak to skutečně bylo? My pamětníci však ještě žijeme, proto bychom nad těmito plány neměli mávnout rukou. Na nás stále ještě je, abychom ukazovali na skutečnost a odmítli všechny pokusy našich českých »převypravovatelů« převrátit historii.

Jaroslav KOJZAR