Předvánoční zamyšlení

cerny2Blíží se Vánoce - svátky klidu a míru a poslední dobou i v našich zemích díky aktuálnímu ekonomickému růstu pro mnohé svátky hojnosti. Klid a pohodu v kruhu rodinném nám však narušují obavy. Obavy o naši bezpečnost, z migrantů, z války. Obavy, které nejsme schopni ani přesně identifikovat. Na politickou objednávku většina sdělovacích prostředků pěstuje ve společnosti atmosféru strachu. Podařilo se jim proniknout tak hluboko do podvědomí lidí, že všudypřítomné obavy nedokážeme vytěsnit ani v čase vánočním.
Na politické a veřejné scéně se navíc objevil nový fenomén, jenž denně vstupuje do našich domácností přes televizní obrazovky, pomocí rádiových vln, mnohých tiskovin i internetu. Můžeme ho směle označit dvouslovím "Protiruská propaganda". Na pokyn z centrály EU, o čemž není pochyb, se téměř v každé významnější zpravodajské relaci musí objevit alespoň jedna informace dehonestující Ruskou federaci. Občas je doplněna podobně laděnými zprávami z Číny. Podle zadání z Bruselu se máme domnívat, že můžeme zachránit skomírající jednotu Evropského společenství jen intenzívní protiruskou propagandou, protože většina toho, co se v Evropě poslední dobou nepovedlo, a v tom je jádro pudla, je dílo ruských hackerů a trollů. Oni jsou ti zloduši, kteří na zakázku všemocného „cara“ Putina způsobili všechny problémy. Stojí za válečnými konflikty od Pákistánu přes Afghánistán, Irák, Irán, Sýrii, Jemen, Ukrajinu nevyjímaje. Určitě mají prsty i ve válkách v Africe, Jižní Americe i na východě Asie. Po celém světě způsobili destabilizaci a Evropu tím vystavili velké migrační vlně. Navíc statisíce migrantů rafinovaně nasměrovali do nejsilnějších západoevropských zemí, aby rozklad EU byl co nejničivější. Připočteme-li k tomu neschopnost bruselských elit jakoukoli krizovou situaci efektivně řešit, pak nám není pomoci.

Dalším mistrovským dílem Putinových propagandistů je, jak jinak, Brexit. Aniž si to občané Velké Británie vůbec uvědomili, byli totiž zmanipulováni, a tak rozhodli v referendu o vystoupení z EU. Vůbec si přitom neuvědomili, jakou službu tím Kremlu udělali, a jak poškodili své vlastní zájmy. Co Brexit bude znamenat pro Evropu a její bezpečnost až skutečně na jaře započne, to snad vědí jen ruští stratégové.

Jedním z vrcholů ruského propagandistického umění se letos stalo „převrácení Turecka na víru pravou“. V tomto případě je to však trochu složitější. Platí, že změnit politickou orientaci takové regionální velmoci, jakou dnes Turecko bezesporu je, to vůbec není snadné, to se hned tak nevidí. Od deklarovaného nepřátelství a obchodní války s Ruskem až po spolupráci a partnerství téměř ve všech oblastech. A to všechno jen za pár měsíců. Jaké bezpečnostní riziko tím Evropě vzniklo a kam až turecký prezident Erdogan pod vlivem ruské propagandy zajde, to se teprve ukáže.

Absolutně největšího úspěchu ovšem ruská propaganda v roce 2016 dosáhla za oceánem. Podařilo se doslova nemožné. Učinila Donalda Trumpa prezidentem Spojených států!!! Ovlivnila milióny Američanů a vymazala z politické scény takové borce, jakými jsou Hillary a Bill Clintonovi a Barack Obama. To je ten prezident USA Barack Hussein Obama - laureát Nobelovy ceny za mír, který dokázal v třetím tisíciletí rozpoutat nejvíce válek ve světě. Vlastě pardon, omlouvám se. Není to jen jeho zásluha. Nebýt ruské propagandy, choval by se Obama určitě jinak.

Dnes už tedy víme, že ruská propaganda je příčinou všech výše popsaných, ale zajisté i všech budoucích katastrof. Nic na tom nemění fakt, že Vladimír Putin se doma těší obrovské podpoře spoluobčanů, na rozdíl od evropských vůdců, kteří doma na růžích ustláno rozhodně nemají. Můžeme se jen těšit na to, co ruští hackeři a trollové provedou příští rok při volbách ve Francii, v Německu a možná i u nás v České republice.

Máme ale jedno velké opravdové štěstí. Naše ofenzivní kontrapropaganda pod moudrým vedením nejvyšších politických vykladačů washingtonských a bruselských zájmů nás s pomocí médií spolehlivě ochrání. Nevím, jak dobře spí pánové Sobotka, Zaorálek a Stropnický. My ostatní si dopřejeme dobré spaní, ale i klidné a pohodové svátky vánoční.

Dr. Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR