Poslanec Ondráček včera hostem pořadu Máte slovo ( video )

ondracekMáte slovo s Michaelou Jílkovou 1.12. 2016

na téma: Vězení či peněžitý trest za hanobení prezidenta republiky.

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat poslaneckém návrhu na novelu zákona. Diskutovat budou: Zdeněk Ondráček – autor návrhu a poslanec KSČM, Jiří Pospíšil – europoslanec za TOP09 a Starostové, Ivan David – bývalý ministr zdrav. a psychiatr, Roman Joch – ředitel Občanského institutu a další.

Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.00 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Jiří Vondráček, Kateřina Dušková, Eva Potužníková a Rudolf Kudrnáček.

V polovině listopadu podala skupina šedesáti poslanců návrh na novelizaci trestního práva. Chtějí, aby se do zákoníku vrátil paragraf o trestu za veřejné hanobení prezidenta republiky. Za rušení výkonu jeho pravomoci a snižováním jeho vážnosti veřejnou urážkou by měl být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Urážka majestátu patřila v historii mezi nejtěžší zločiny a v mírnější podobě přetrvala v našem zákoníku až do roku 1998, kdy byla na návrh prezidenta Havla z právního řádu vyjmuta.

Důvodem pro znovuobnovení trestu je podle poslanců nezralost naší společnosti, větší ochrana hlavy státu, která je v současné době nedostatečná, a také zamezení stále častějším útokům jak na prezidenta, tak i na státní symboly. Část z 64 podepsaných poslanců se ale vzápětí rozhodla od jeho podpory ustoupit.
Poškozují urážky hlavy státu naši společnost? Je rok vězení adekvátním trestem za hanobení prezidenta? A zlepší takový paragraf vyjadřování ve společnosti? Byla by tím omezena svoboda slova a vracíme se tak zpět do totality? Anebo je naše společnost opravdu tak nezralá, že není jiné východisko než hrozba trestem?

VIDEO SPUTÍTE KLIKNUTÍM  ZDE

Zdroj článku www.ceskatelevize.cz