Odolov 2017

logo2webZa pěkného jarního slunečného počasí se dne 6.5.2017 od 10:30 hodin uskutečnilo setkání občanů u památníku v Odolově. Památník stojí na místě, kudy dne 9.5.1945 přijela do našeho okresu slavná Rudá armáda, která při své osvobozovací cestě pokračovala až do Dvora Králové nad Labem. Mezi hosty byli 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, poslanci Parlamentu ČR Zdeněk Ondráček a Soňa Marková, předsedkyně KV KSČM Hradec Králové Věra Žižková, starosta města Rtyně v Podkrkonoší Zdeněk Springr a starosta obce Malé Svatoňovice Vladimír Provazník. Celou akci moderoval místostarosta Úpice Radim Fryčka. Zahájení: českou a ruskou hymnu zazpívaly Oksana a Gabriela,následovalo pokládání věnců a květin k památníku. Hlavní projev přednesl poslanec PČR a člen VV ÚV KSČM Zdeněk Ondráček, ostatní hosté vystoupili z krátkými zdravicemi.

U památníku stála čestná stráž v historických sovětských uniformách, kterou každoročně zajištují František Hlavica a David Beneš, členové klubu vojenské historie z Odolova. V závěru setkání byla vypálena čestná salva z dobových zbraní. Tohoto setkání se pravidelně zúčastňují občané okresu Trutnov a i zástupci z okresů Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Semily a Náchod. Více jak 200 občanů si závěrem poslechlo pěkné kulturní vystoupení Oksany a jejího otce, kteří nám zazpívali mimo jiné „Kaťušu“ „Podmoskevské večery“ a řadu dalších sovětských písní!!! Závěrem bych chtěl říct, že tento památník je jediný udržovaný v bývalém východočeském kraji, kde si připomínáme osvobození našeho kraje v roce 1945 slavnou Sovětskou armádou.

Jaroslav Ondráček ml. Předseda OV KSČM Trutnov