Nikdy by se ničeho nemohla dopustit

KojzarČeská televize nám zase připomněla, že nadále je Miroslava Němcová poslankyní, a to vlastně už nějakých dvacet let. Že se může, či dokonce musí vyjadřovat k těm nejsložitějším tématům. Bývalá absolventka zemědělské školy, když před tím neuspěla v gymnáziu, se ovšem zemědělství nevěnovala, ale statistice a práci ve statistickém úřadu. Nebyla šéfkou, i když po tom jistě toužila. Kdo, prosím vás, ne? Jen řadovou pracovnicí. Přišel Listopad a vyrostla. Koupila knihkupectví a dala se na politiku. A o tu právě jde.

Česká televize v krátkém šotu nechala vyjádřit někoho z Poslanecké sněmovny k případu Babiš a jeho vydání k policejnímu stíhání. Ji z členů kontrolního výboru jedinou. Nikdo další nedostal příležitost na kauzu říci svůj názor.
Jako zastánkyně práva a spravedlnosti se rozhorlila a dala na vědomí, jak, aniž znala spis, bude postupovat. Tedy protibabišovsky. Je totiž zastánkyní práva, které pan Babiš porušil. V té chvíli jsem si vzpomněl na její rozhořčení nad tím, že nebyla zvolena kongresem ODS do čela strany a že vyhrál Petr Fiala... »Myslím si, že to nebyl fér výsledek vzhledem k tomu, co jsem pro ODS v minulosti dělala,« dokonce dodala. Jistě, každý má právo na zklamání. Ona přece je »paní Čistá«, jež dodnes drží prapor ódéesácké čistoty. Opravdu? Chtělo by se zeptat. Jak to však bylo s jejím dávným odchodem z gymnázia? To nebylo kvůli prospěchu? Na internetu leccos lze přečíst. Je to, či není pravda? Je pravda story o krádeži v samoobsluze? Věřím, že není. A kdyby se to stalo, pak jistě šlo o snahu narušit minulý režim, a tak s ním v rámci svých možností bojovat. Horší to ovšem je s půjčením služebního auta synovi v době, kdy stála v čele sněmovny, který údajně měl s ním najet mnoho kilometrů a pak si nechat účty (benzin?) proplácet Poslaneckou sněmovnou. To o půjčení auta synovi a jeho rodině je známo, zda však si jeho účty nechala proplácet, zveřejněno nebylo. Jen nyní se to objevilo na severech. Nemusí to tedy být pravda. Jak víme, tak ruská propaganda se nás snaží všemi způsoby ovlivnit. Jde nejen o výsledek voleb, ale i o to, kdo by v Poslanecké sněmovně měl zasedat.

A ještě něco si lze o paní poslankyni Němcové přečíst. Kolem roku 2010 prý si psala před jméno titul Mgr. Později, když kdosi zjistil, že ani na vysoké škole nestudovala, v tichosti titul od jejího jména zmizel. Zda si titul psala, či nikoli, už nevím. Paměť už leccos vytěsňuje. Možná, že by to sama paní Němcová mohla vysvětlit.

Proč mě to všechno zajímá? Protože tvrdím, že paní Němcová je ztotožněním pravdy a lásky a nikdy, opakuji nikdy, by se nemohla ničeho takového dopouštět. Ptáte se: Čeho vlastně? No přece »nečistot« na jejím naprosto »čistém« štítě. Proto plně chápu i její rozhořčení nad Babišovým »Čapím hnízdem«.

Jaroslav KOJZAR