Nesmrtelných hrdinů bychom si měli vážit

KojzarPravidelné už několikaleté květnové pochody tzv. Nesmrtelného pluku s fotografiemi blízkých, kteří zahynuli v řadách Rudé armády, jsou mně sympatické. Stejně jako jízdy motorkářů Nočních vlků k nejvýznamnějším pohřebištím rudoarmějců. Nebylo totiž snad sovětské rodiny, která by nebyla postižena ztrátou svého bližního. Připomínat to, znamená zároveň být proti dalším válkám, dalšímu strádání.

Proto některé akce aktivistů pražské kavárny jsou pro mne nepochopitelné. Nenávist za každou cenu nemá nic společného se svobodou a demokracií, jež si křiklouni dávají do štítu. Jde přece o mír, o varování nás budoucích, o připomenutí, co znamenala válka a kolik stála životů. Jen na našem území sto čtyřicet čtyři tisíc rudoarmějců padlo. V mnoha obcích, nejen na centrálních pohřebištích, jsou na hřbitovech pohřbeni naši osvoboditelé. Nebojím se užít slov naši osvoboditelé, protože nebýt jich, uskutečnil by se Heydrichův plán na postupnou likvidaci českého národa a vystěhování těch, kteří by likvidováni nebyli či nebyli schopni poněmčení.
Možná právě ti, kteří se pokoušeli narušit pietní akty, by se nikdy, nebýt Rudé armády, nenarodili anebo někde na Sibiři či v Patagonii by se pokoušeli přežít.

Prý jde o putinovské Rusko a každá taková akce je údajně ve prospěch Putina, ve prospěch nesvobody v Rusku, a proti tomu demokraté musí vystupovat. Nevím, jak spojovat ty padlé u nás a jinde v Evropě se současným ruským prezidentem, jenž byl znovu do své funkce zvolen výraznou většinou voličů. Ti muži a ženy v uniformách Rudé armády nežili za Putina. Ten se ještě v době války nenarodil, stejně jako nelze spojovat osobu kovboje Trumpa s pietní poklonou před hroby amerických vojáků, kteří jsou pohřbeni na Olšanských hřbitovech. Pietní akt na anglo-americkém pohřebišti nikdo nenarušoval. Zřejmě ti nesouhlasící s politikou Trumpa vědí, co je to úcta, a hlavně: americký prezident se o vítězství Spojenců nad nacistickým Německem nezasloužil, takže proč ho spojovat s těmi padlými?

Na rozdíl od pánů a dam z kavárny si myslím, že válka nejen neslouží tulipánům, jak zpívá ve své jedné písni Jiří Suchý, ale především nám lidem. A připomínka obětí je nejen poděkování těm mrtvým a dalším statisícům padlých, ale i varováním. Mír na planetě je křehký. A vůbec nejde o Rusko. Zcela jinde mají ruku na spoušti, i pro ně by měly být varováním ty miliony obětí z druhé světové války.

I proto s fotografiemi padlých rudoarmějců letošní rok v Moskvě v průvodu účastníků Nesmrtelného pluku kráčeli vedle sebe ruský prezident, srbský prezident a předseda izraelské vlády.

Jaroslav KOJZAR