Neskrývám obavy

KojzarVe čtvrtek jsme se dozvěděli, že Piráti konečně chtějí vysvětlit, nebo už vysvětlili prezidentu Zemanovi svůj program a že jsou stranou, kterou nelze přehlížet, protože jejich hnutí má celosvětový základ a... dodejme, že pochází až z Ameriky a... co z Ameriky, tedy USA pochází, »je jistě hodno obdivu«. Proto prý, cituji z předvolebních Pirátských listů, jejich heslo je: Pusťte nás na ně, porveme se za vás!

Kdysi, není to tak dávno, jistý představitel pirátského společenství, jenž dnes po volbách patří mezi »elitu národa« (pozor, mezi Elitu národa patří i bratři Mašínové), chodíval k nám do ulice Politických vězňů. Měl nemálo žádostí. Pokud nám síly stačily, pomohli jsme.
Proč ne. Bylo to společenství mladých s jistými ambicemi, kterým v té době šlo spíše o vytvoření české varianty WikiLeaks. Pak se leccos změnilo. Počítačové hobby, stejně jako je tomu v dalších zemích světa, se rozjelo naplno a nemyslím si, že by přitom vynechalo naši republiku. Jistý web se dokonce zmiňuje o tom, že – ne, nebojte se, nejede v tom Bill Gates (ale pardon, vše ve světě je možné), ale jiný podnikatel světového jména. Web zmiňuje jméno Soros, od nějž mohou jít celosvětovému hnutí prostředky. Ne, nemíním obviňovat naše »piráty« z toho, že na ně také nějaká koruna zbyla. Možná, že zatím se jenom zkouší, co se od nich nechá čekat, a pak..., ale nepředbíhejme dobu. Jisté je, že na rozdíl od hnutí hippies, které vzniklo zespodu jako reakce na války (starší pamatují, jaký odpor se mezi mladými zvedl například proti angažovanosti Spojených států ve Vietnamu, jak se postavili proti bombám padajícím na vietnamské nemocnice a lidská obydlí, kdy při tom i smrtící plyn byl využit), tedy na rozdíl od hippies pirátské hnutí vzniklo ve světě seshora. Přímo v »zemi svobody«, tedy ve Spojených státech, aby se šířilo prostřednictvím moderních mediálních center dál tváříce se jako kritik současných, nebo alespoň místních poměrů. Hesla bylo možné přizpůsobit situaci, abychom se nakonec dozvěděli, že jsou nejen proevropští, ale i proNATOvští a že vlastně nemají problém s »vytvořením vítacího výboru pro davy migrantů proudících do Evropy« a s drogami.

Nevím sice, jak pan prezident delegaci Pirátů přijal. Asi normálně, jako druhé. Vyslechl je a řekl si své. Neplynulo z toho, že by souhlasil s jejich »puštěním na všechny ostatní«. Kdyby to tak bylo, jistě bychom se to přímo od nich dozvěděli. Zatím však o svých dojmech z Lán či Hradu mlčí. Prý budou jenom sledovat, jak si kdo počíná, a tím plnit svůj závazek nejen svým voličům, ale i ostatnímu lidu. Dík za to. Těžko by se nás, »kdyby nebyli oni«, někdo »zastal«.

Stále mně ovšem v hlavě zní ono jejich »Pusťte nás na ně«. To jejich přihlášení se k světovému »pirátskému hnutí« řízenému odkudsi zpoza oceánu se mi ani trochu nelíbí. Nevím totiž, pokud opravdu to tak je, kdy použijí metody svého velkého vzoru, a tvrdá ruka dopadne na naše hlavy. Už to, že jsou proNATOvští, nekriticky prounijní, promarihuánští a proimigrační ve mně vzbuzuje jen obavy.

Jaroslav KOJZAR