Nechci intrikaření ve sportu

kovacikJako bychom neměli starostí dost. Rozhádaná vláda, výhružky bývalého hejtmana Zimoly, že si založí novou stranu. Koneckonců, proč ne? Vždyť před parlamentními volbami vznikají, jako když rostou houby po dešti. Jen bychom si měli položit otázku, zdali vznikají ku prospěchu občanů a naší republiky, nebo jen vytvářejí podhoubí pro ty, které původní strany nepostavily na své kandidátky do podzimních voleb.

Objevují se nové kauzy, a to nejen v byznysu a politice, ale i ve sportu. Jedna z největších postihla fotbal. Dá se říct, že sport a míč vyplňují čas dětem nejen na hřištích, ale i na pláccích ve městech a obcích. V posledních dnech avizovala končící ministryně Valachová přímou podporu regionálním klubům ve výši 180 milionů Kč, které údajně půjdou mimo struktury FAČR. Jako mnozí i já si kladu otázky a jednou z nich je, kdo o přidělení 180 milionů korun napřímo rozhodl? Ministryně, NRS (Národní rada pro sport) nebo odborná komise? Případně, jaké bylo složení komise, respektive personální změny oproti komisi přidělující investiční dotace, které celý problém způsobily?

Za pár dnů bude zvolen nový předseda FAČR. I zde je možné se ptát. Kdo bude tím vyvoleným? Myslím, že právě v této funkci by se měla objevit nová tvář, nezatížená minulostí, a především dobrý krizový manažer. Jak se s tím dokáže fotbal vyrovnat, uvidíme. Současné zákulisní kroky Jaroslava Tvrdíka mě doslova děsí.
Doufejme, že všichni, kteří budou mít na další orientaci fotbalu vliv, nepodlehnou zákulisním tlakům a rozhodnou se podle vlastního rozumu. A ten, jak všichni víme, bývá nejlepším rádcem. Členská základna, fanoušci a fotbaloví nadšenci si jistě takový přístup zaslouží.
Moc bych si přál, aby se politika či politikaření nepletly do sportu a abychom si mohli s čistým svědomím říct, že vytvoříme takové podmínky, které umožní, aby se sportu mohli věnovat děti, mládež i občané, a nejen vrcholoví sportovci. Protože právě v dětech a mládeži je naděje i pro budoucnost našeho vrcholového sportu.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM