Lidé by neměli žít od příjmu k příjmu

Vyšší porodné, bezplatné předškolní vzdělávání či zavedení novomanželských půjček obsahuje koncepce rodinné politiky vypracovaná ministerstvem práce a sociálních věcí. Opatření, která by státní kasu stála desítky miliard korun, obhajovala v pořadu ČT Otázky Václava Moravce šéfka resortu Michaela Marksová (ČSSD).

»Mohu říci, že je to něco, o čem já jako ministryně sním, ale záleží na další vládě, jestli to zavede,« reagovala na výtku, že jen zavedení bezplatného předškolního vzdělávání by stálo jedenáct miliard korun. Marksová zároveň připomněla, že řadu návrhů již prosadila nynější vláda. Nově by ale ráda zavedla například novomanželské půjčky.

»Jsou to podobné návrhy, jaké prosazuje KSČM dlouhodobě. Máme některé body společné, ale za podstatné považuje to, že potřebujeme dostat lidi do takového životního stavu, aby nežili od příjmu k příjmu, jako potřebnou vidíme celkovou reformu sociálního systému, s čím ale souvisí úzce i resort školství a zdravotnictví,« reagovala pro náš list stínová ministryně práce a sociálních věcí KSČM Hana Aulická Jírovcová.

Místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS), který byl dalším diskutujícím Otázek, zapochyboval o tom, že předložená prorodinná politika českým rodinám opravdu pomůže. »My říkáme, nechte těm lidem co nejvíc peněz,« uvedl s tím, že pouze to rodinám pomůže. V čem se Marksová s Kuberou shodla, byl názor na vládnutí v koalici. »Protože jsme tady nevládli sami, ale v koalici,« odpověděla na otázku, proč pro rodinu neudělala více už nyní. »I my jsme byli v koalici,« odvětil Kubera na výtku, že ODS vládla osm let a pro rodiny také neudělala víc. »Koalice, to je peklo,« konstatovala Marksová.
Kraje peníze na růst platů dostanou

Za co je ministryni podle Aulické třeba pochválit, je její páteční oznámení, že kraje dostanou od ministerstva práce 822 milionů korun na dorovnání výdajů na růst výdělků v sociálních službách, které požadovaly. Peníze z rezervy úřadů práce by měly mít na účtech v říjnu. »Kraje dostanou ve druhé polovině října peníze na účty,« uvedla Marksová. Připustila, že vydané peníze budou úřadu práce chybět a resort se je bude snažit do rozpočtu získat. Úřad práce nespotřeboval ze své přidělené sumy přes čtyři miliardy korun. Podle původních plánů měl tuto částku využít příští rok, mohl tak dostat z pokladny ministerstva práce méně a resort mohl peníze využít jinak. Ministerstvo práce původně sumu z rezervy úřadu práce nechtělo uvolnit, odvolávalo se na pokyny ministerstva financí a jejich nejasný výklad. Podle původních informací své nespotřebované prostředky mohl využít jen úřad práce.

»Jsem ráda, že konečně z ministerstva přišel ten vstřícní krok a peníze, které si dohodla vláda ještě v listopadu 2016, po těžkých útrapách krajům konečně dají. I přesto, že tvrdili, že z rezervy úřadu práce, z které to teď vzali, tak to v žádném případě nelze vzít a jak je vidět, ta cesta se našla. Vím, že to asi není nejlepší řešení, ale na druhou stranu, pokud vláda schválí nějaké navýšení, tak by měla mít připravené finance a neříkat, že si to kraje nebo samosprávy mají financovat ze svého,« řekla Aulická.

Kraje, odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžují na nízké výdělky v sociálních službách. Pracovníky, kteří by se starali o seniory a postižené, se tak zařízením nedaří najít a udržet. Polovina pečovatelek a pečovatelů, které platily kraje a obce, si loni měsíčně se všemi příplatky a odměnami nevydělala ani 18 821 korun hrubého. V neziskových či soukromých zařízeních polovina pečujících měla méně než 17 070 korun hrubého.

Vláda nařídila výraznější přidání v sociálních službách od července. Tarify, které u pečovatelů tvoří asi dvě třetiny výdělku, se zvedly o 23 procent. Kabinet na to regionům poslal na druhé pololetí 1,16 miliardy. Kraje požadovaly ale ještě 822 milionů, které vydaly na přidání od loňského listopadu do konce letošního června. Tarify se loni od listopadu zvýšily o čtyři procenta.

(jad)

Zdroj článku: www.halonoviny.cz