KSČM aktivně podpoří menšinovou vládu

logo KSCM na vyskuKSČM je v zájmu občanů České republiky, a tedy naplnění dojednaných bodů ze svého programu, ochotna hlasy svých poslanců aktivně podpořit vznik menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Na svém 3. zasedání to výraznou většinou schválil Ústřední výbor KSČM. »Bylo schváleno stanovisko Výkonného výboru, Ústřední výbor schválil takový postup, že poslanecký klub KSČM při projednání návrhu o vyslovení důvěry vládě bude aktivně podporovat vznik menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie,« uvedl na tiskové konferenci po hlasování předseda ÚV KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

»KSČM je ochotna tolerovat vznik menšinové vlády hnutí ANO 2011 a ČSSD ... Nechceme návrat zkorumpované pravice a pohrobků Sudetoněmeckého landsmanšaftu. KSČM si plně zachová samostatné suverénní rozhodování při naplňování svého programu v zájmech občanů naší země a nezavazuje se k poslušnému plnění požadavků menšinové vlády. KSČM stojí na straně lidí, hájí suverenitu naší země a mír,« stojí ve stanovisku.

Priority v prohlášení jsou

Filip připomněl, že programové prohlášení vlády obsahuje všech sedm priorit, které si KSČM stanovila jako podmínky ve vyjednávání. Jedná se o trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou, zdanění církevních restitucí, zabránění dalšímu nárůstu ceny bydlení a podporu výstavby obecních bytů a udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

»Máme před sebou podpis dohody o toleranci s hnutím ANO, kde budou ještě doplněny maličkosti, aby bylo zajištěno, že tyto návrhy budou projednány včas a řádně,« dodal Filip. Další jednání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem by se podle něj mělo uskutečnit v druhém červencovém týdnu, ve kterém by se také 11. července mělo hlasovat o důvěře vládě.

Dohodu lze vypovědět

První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek konstatoval, že dosavadní vyjednávání ukázala, že je tu skutečně snaha vytvořit vládu pro lidi. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pak ujistil, že dohoda s hnutím ANO může být ukončena kdykoliv, když nebude naplňována. »Pokud nebudou plněny naše požadavky, můžeme vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a spojit se s ostatními politickými stranami, které tvrdí, že jsou v opozici. My jsme schopni najít 101 poslanců, kteří by hlasovali pro vyslovení nedůvěry,« potvrdil později pro ČT Filip. Záznam jeho rozhovoru na Facebooku KSČM.

Ústřední výbor ještě v sobotu ve svém usnesení potvrdil dva kandidáty do Senátu. Ve volebním obvodu č. 53 – Třebíč bude za KSČM kandidovat Marek Nevoral a v obvodu č. 59 – Brno-město Oldřich Duchoň.

Členové ÚV KSČM také uctili minutou ticha památku nedávno zesnulé historičky Hany Kráčmarové.

Zdroj článku www.halonoviny.cz

(cik)