Klaus správně předpověděl

KojzarKdyž exprezident Václav Klaus ve štábu Miloše Zemana vyslovil myšlenku, že poražená »pražská kavárna« se nesmíří s porážkou a bude velmi tvrdě zpochybňovat výsledky voleb a znevažovat ty, co volili právě Zemana, vzpomněl jsem si na výrok prezidenta Beneše těsně po skončené válce. Řekl tehdy, že přijde doba, kdy ti, co prohráli, se budou pokoušet výsledky války převracet. Dodejme, že dokonce se budou snažit pomluvit vítěze a rozeštvávat společnost.

I v tomto případě k něčemu podobnému dochází. Už v prvních okamžicích po vyhlášení volebních výsledků se to začalo uskutečňovat. Mnozí z tzv. veřejných činitelů, herců a novinářů se nedokázali smířit s prohrou a snad téměř okamžitě začali s bubnovou palbou, která má namísto klidu vnést do naší země rozháranost, nenávist a další »nepravdy a nelásky«. Zvláště někteří novináři z médií stejně neustále útočících na Zemana začali soptit vzteky. Skutečně pravdu měl Mahátma Ghándí, když svého času řekl, že »nezkrocené pero přispívá ke zmaru«. Pochopitelně oním perem nemyslel jen papír a rukou psané texty. Jak jinak hodnotit výzvu, jež se objevila už v sobotu vpodvečer, jíž lze brát jako jakýsi pokyn od »myšlenkového trustu kavárenského týmu«. Kdosi v ní informoval, že »média čeká bitva o udržení nezávislosti a důvěryhodnosti«, a tedy do zbraně. Ve hře je prý sama svoboda. Ostatně už ve zmíněném štábu Václav Klaus vyslovil předpoklad, že ti poražení budou tvrdit, že vlastně zvolením Zemana došlo ke konci demokracie. Už v rozhovoru ČT s exministrem Kavanem jsme mohli zaslechnout útočně vyslovené otázky o směřování naší republiky na východ, jedna z prominentních hereček s nenávistí v hlase tvrdila, že na rozdíl od profesora Drahoše Miloš Zeman dělal svou propagandu celých pět let, a mlaďoučký poslanec Feri (TOP 09) s podivnou kšticí se zase svěřil kameře, že Zeman pro lidi neudělal téměř nic, že byl jen loutkou svých poradců. Expremiér a expředseda Senátu Petr Pithart mluvil o velkém varování, které zaznělo z velkoměst a jež bohužel nepochopili ti, co žijí daleko od metropolí.

Chápu, že zklamání Drahošových sponzorů a jeho příznivců je nesmírné. Ale jejich reakce jen znovu dokazuje, že vždy, pokud právě oni v čemkoli vyhrají, vyhrála demokracie a svoboda, pokud vyhraje někdo jiný, kdo k jejich skupině nepatří, jde o konec této svobody a demokracie, o to, že končí naše zakotvení v Evropě a že se posuneme snad až někam k Bhútánu, že nám zase hrozí »gulagy«, a ruský agresor dokonce namísto třeba amerického bratra postaví v Brdech svá raketová hnízda.

Jaroslav KOJZAR