Dluhy vlády: doprava a zdravotnictví

Největšími dluhy vlády jsou doprava a zdravotnictví. A to budou také hlavní témata podzimních voleb do sněmovny. Shodla se na tom většina lídrů kandidátek KSČM.

Na problém zdravotnictví upozorňuje především jednička liberecké kandidátky Stanislav Mackovík. Obává se, že nedostatek sester a lékařů povede k dalšímu snížení dostupnosti zdravotní péče. »Je to i tím, že do řízení zdravotnictví se dostává stále více laiků, kteří ale mají imaginární punc manažera na všechno,« podotkl. Vláda také podle něj brzdila tvorbu zákona o páteřní síti nemocnic. »Návrh na takzvané univerzitní nemocnice není tím, co bylo slibováno,« upozornil Mackovík.

Podobný názor vyjádřil i vedoucí královéhradecké kandidátky Zdeněk Ondráček. »U státních nemocnic se podařilo vládě sehnat peníze jen na základní stabilizaci, ale chybí lékaři, zdravotní sestry, není koncepce vzdělávání středního zdravotnického personálu. Celému zdravotnictví chybí koncepce,« nešetřil kritikou Ondráček.
Lídr karlovarské kandidátky Jaroslav Borka se na vládu zlobí hlavně kvůli dopravě. »Dostavba dálnice D6 je opravdu nekonečný příběh. Žádná vláda dosud nebyla schopna a zřejmě ani ochotna dokončit dílo, které mělo být hotové už v roce 2010,« uvedl Borka.

Podobně rozezlen byl i Ivo Pojezný, který vede kandidátku KSČM v Jihomoravském kraji. »Za toto volební období nevznikl na jižní Moravě jediný kilometr dálnice, aktivita se zaměřila na rekonstrukce stávajících povrchů. Mizivou koordinací plánování oprav vznikl chaos,« řekl Pojezný.

Jednička kandidátní listiny na Vysočině Pavel Kováčik vládě přiznal v oblasti dopravy drobné úspěchy, ale ke spokojenosti měl daleko. »Vzhledem k tomu, že se právě otevřel jeden z nejproblematičtějších úseků dálnice D1 u Devíti křížů, zdá se, že se věci hýbou kupředu. Zatížení silnic druhé a třetí třídy, zejména těch souběžných s dálnicí, je však stále enormní,« varoval Kováčik.

Také podle pardubického lídra Václava Snopka zůstává doprava problémem číslo jedna. »Největším problémem, který se prohlubuje, jsou silnice třetí třídy, asi 2000 kilometrů, kde přibližně 75 procent je v havarijním stavu. Vážným problémem zůstávají mosty a propustky, v současné době je v havarijním stavu padesát těchto zařízení,« konstatoval Snopek.

Podle vedoucího komunistické kandidátky v Olomouckém kraji Alexandera Černého vláda dluží leccos i v sociální oblasti. »Ano, průměrná mzda se zvýšila, ale samozřejmě nedosahuje ani dnes představ a potřeb občanů,« uvedl Černý.

S tím souhlasí i Marta Semelová, která komunisty vede do voleb v Praze. »Potřebujeme efektivní fond dostupného bydlení, výstavbu startovacích bytů a snížení nájemného,« vypočetla Semelová témata, jichž vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO nedbala.

Hana Aulická Jírovcová, která stojí v čele kandidátky ústecké, byla také v rozpacích z toho, jaký výkon předvedla na ministerstvu práce a sociálních věcí sociální demokracie. Na mysli měla nejen zpackaný zákon o sociálních službách, ale třeba i zákon o dětských skupinách. »Kam se ztratila práva dítěte? Jdeme vstříc postupné likvidaci sítě mateřských školek a celé vysoké úrovně předškolního vzdělávání,« ohodnotila Aulická Jírovcová politiku vlády.

Moravskoslezský lídr Leo Luzar vládě a hlavně současnému premiérovi neodpustí osud černouhelné firmy OKD. »Když se jednalo o hlasy, fárali vládní politici do dolů, předháněli se při schůzkách s odboráři, ale kdykoli měli odpovědět na nepříjemné otázky, bylo ticho. Pohrdání v přímém přenosu,« komentoval věc Luzar.
Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip tradičně vede kandidátku jihočeskou. K výčtu vládních chyb přidal ještě jednu. »Jsem hrubě nespokojen, že se nám nepodařilo zabránit přijetí novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Jsme přesvědčeni, my i řada občanů kraje, že Národní park Šumava si zaslouží samostatný zákon,« řekl Filip.

Hned tři lídři, Stanislav Grospič (Středočeský kraj), Vladimír Koníček (Zlínský kraj) a Jiří Valenta (Plzeňský kraj), se shodli, že tato vláda patřila k nejbezohlednějším k návrhům opozice. »Současná vládní koalice neustále odkládala projednání opozičních poslaneckých návrhů, byť je mohla jednoduše zamítnout. Ale to by přiznala, že nechce plnit své předvolební sliby,« pustil se do kabinetu Koníček. Grospič i Valenta však zdůraznili, že navzdory tomu komunisté ve sněmovně obstáli. »Po celé volební období jsme důsledně hájili zájmy České republiky a jejích občanů. Například jsme trvali na revizi a zdanění církevních restitucí, uzákonění majetkových přiznání, na nepromlčitelnosti privatizačních zločinů, nebo jsme nesouhlasili s vysíláním českých vojáků do misí NATO,« zdůraznil Grospič. Valenta též připomněl, že komunisté předložili více než 50 návrhů zákonů a významných pozměňovacích návrhů, z nichž byla schválena třeba novela zákona o DPH, která snížila sazbu u novin a časopisů.

(ste)

Zdroj článku: www. halonoviny.cz