Co na to ministerstvo zdravotnictví?

pojezny ivoPacientů se žloutenkou typu A neustále přibývá. Potýká se s ní Brno a dnes i Ústí nad Labem. Tam hygienici hovoří o 267 nemocných. Žloutenka se šíří i do dalších měst. Objevila se v Děčíně, Mostě, Litoměřicích i Teplicích. Přes veškerou snahu bude rozšiřování nemoci se vší pravděpodobností pokračovat. V Brně s ní lékaři bojují již více než dva roky, bohužel nelze tuto nákazu rychle a efektivně zastavit. V obou regionech se podle hygieniků rozšířila z vyloučených lokalit.

Dalšími jejími nosiči jsou narkomani a bezdomovci. Takže žloutenka zatím vyhrává. Město Ústí nad Labem poskytlo na zastavení šíření přes tři sta tisíc korun. Ohroženy touto nemocí jsou i při dodržování maximální hygieny všichni občané. Pro děti a těhotné ženy je doslova pohromou. Stát poslal do Ústí nad Labem podle dostupných informací již tisíc dávek příslušné vakcíny. Požadavky na další však stále přicházejí. Dochází k intenzivní desinfekci prostředků veřejné dopravy.

I když lidé bezpodmínečně dodržují hygienu, žloutenka rozhodně není na ústupu. Kdysi se nazývala nemocí špinavých rukou. Dnes napadá i ty, jež hygienu přísně dodržují. Nelze žít ve vakuu a vzhledem k tomu je třeba hledat možnosti, jak lidem pomoci a epidemii zastavit. Tento šířící se problém by mělo začít bezpodmínečně řešit ministerstvo zdravotnictví.

Ivo POJEZNÝ