Co je zakázáno ve škole, na výletě je povoleno

hubackovaČeho je moc, toho je příliš. Přísné zákazy o tom, jak se mají stravovat děti ve školách, kterým se přezdívá pamlsková vyhláška, skončily tak, jak to bývá u nás zvykem. Našlo se řešení. Některé školy nyní připravují svačiny pro děti ve školních jídelnách. Ty totiž mají pro stravování jiná a mnohem benevolentnější pravidla. Takže děti dostanou i věci, které mají rády a se kterými samozřejmě souhlasí i jejich rodiče. Školní jídelny pečlivě dodržují výživové normy a všichni se zdají být spokojeni.

Tam, kde různé automaty skončily a bufety zcela zavřely, také moc pro zdraví dětí nezískali. Děti totiž navštěvují nejbližší obchody a koupí si vše, co chtějí. Ani ti, kteří kdysi tato občerstvení provozovali, již o ně nemají zájem. Díky přísné vyhlášce by zřejmě nevydělali ani korunu. Výrobci, kteří tyto požadavky plní, jsou jak pro provozovatele, tak pro děti i jejich rodiče velmi drazí. Možná by bylo dobré příště zauvažovat o tom, že tvrdý zákon není vždy nejlepším řešením.

Jednotlivé školy se s dopady vyhlášky těžce vypořádávají. Žádají o výjimky a někdy dochází i k paradoxům. Když totiž děti jedou na výlet, mohou si koupit i tu zakázanou čokoládu. Tam totiž předpisy ministerstva nejenže neplatí, ale dokonce byl vydán pokyn, že v tomto případě nemáme děti omezovat. A tak si klademe otázku, venku to nevadí a v budově školy ano? Tak trochu Kocourkov, nemyslíte?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, poslankyně a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (KSČM)

Zdroj článku: www.halonoviny.cz