Člověk a strach

Každý z nás se někdy bojí. Přirozený jev, který zažíváme všichni. Strachujeme se o život dětí, vnoučat, rodiny a přátel. Nikdo z nás si nedovede představit hrůzu, kterou prožívají ti, jejichž blízcí jsou účastníky vojenských misí. Všem, kteří přišli takto o život, věnujme tichou vzpomínku a jejich rodinám vyslovme upřímnou soustrast.

KSČM dlouhodobě usiluje o zastavení účasti na těchto misích. Ti, kteří s nimi souhlasili, mění názor. Jsem ráda, že příkladem změny názoru je poslanec Zaorálek z ČSSD, který pro misi v Afghánistánu zvedal ruku. Dnes mnozí z nás prožívají obavu z útoku teroristů v naší zemi. Věřme, že tato hrůza nás nepostihne. Nechceme prožívat strach o život svých drahých. Návrh KSČM, aby byli staženi vojáci z této dnes tolik diskutované mise, má své opodstatnění. Doufám, že se naši zákonodárci zamyslí a zváží všechny okolnosti a podpoří jej. Každý další zraněný či mrtvý voják tuto děsivou bilanci jen zhoršuje, a to zajisté nikdo nechce, nebo snad ano?
KSČM i nadále bude prosazovat neúčast České republiky na válečných misích včetně mise v Afghánistánu. Doufám, že zvítězí zdravý rozum a úcta k lidskému životu.

Miloslava VOSTRÁ, předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR