Bezpečnost Královéhradeckého kraje očima poslance Zdenka Ondráčka

hasici 2Přátelé,
minisérii o činnosti končícího zastupitelé Královéhradeckého kraje uzavřu několika fakty týkající se problematiky, které je mi srdcově nejbližší, a tou je bezpečnost.
Bezpečnost jako taková, myšleno tedy Policie ČR ani městské či obecní policie nejsou v kompetenci krajů. Přesto kraj poskytoval dotace a dary Krajskému ředitelství Policie ČR a to tak mohlo dovybavit některá specializovaná pracoviště, nakoupit policistům neprůstřelné vesty nebo do vybraných vozidel umístit trezorové skříně na převážení dlouhých zbraní. Ročně se jednalo o částku cca 1 mil. Kč. Je proto smutné poslouchat bývalého krajského policejního ředitele Brig. gen v.v. Martina Červíčka (lídr kandidátky ODS), který uplynulé volební období hodnotí ryze negativně. Asi již zapomněl, jak chodil žádat.
Bezpečnost však není jen policie, ale také hasiči. Jako příklad podpory kraje připomenu výstavbu společné hasičské zbrojnice a výjezdového střediska Zdravotnické záchranné služby ve Vrchlabí nebo dotaci ve výši 6 mil. Kč na výstavbu výcvikového centra pro hasiče v Hradci Králové Na nezájem kraje si nemohou stěžovat ani dobrovolní hasiči. Za uplynulé volební období jim bylo na dotacích poskytnuto více jak 26 mil. Kč, z toho 16 mil. na strojní vybavení. Řada obcí se tak může pochlubit novým hasičským autem či jinou nezbytnou technikou. Opraveny však byly i některého hasičské zbrojnice. Osobně se angažuji v přípravách na výstavbu nových hasičských zbrojnic ve Svobodě nad Úpou a v Trutnově – Horním Starém Městě. Realizace samotná však bude probíhat až v příštím a následujících letech. Pro dobrovolné hasiče v obcích, kde jednotky SDH zajišťují základní činnost, bylo poskytnuto více jak 4,5 mil. Kč na mzdy. Vedle dotací obdrželi dobrovolní hasiči také dary ve výši cca 13,5 mil. Mimo to, na počátku tohoto týdne, poskytl kraj 3,5 mil Kč na odkoupení školicího střediska v Bílých Poličanech.

Takto bych mohl pokračovat, ale ponechám na zhodnocení každého z vás, jak práci krajských zastupitelů za KSČM ohodnotíte. Příležitost bude u voleb již tento pátek a sobotu.