50+ jsou také lidé...

Na současném trhu práce slyšíme stále více nahlas, že kdo chce, práci si najde, protože je jí víc než dost. Nezaměstnanost je malá a firmy se o uchazeče dlouhodobě doslova perou. Jenomže vždycky existuje nějaké ale. A je to tak i v tomto případě.
Například ti, kterým je padesát nebo více, se totiž při hledání práce setkávají stále častěji s projevy naprosté diskriminace, a jedno je, či je tato diskriminace skrytá, či nikoliv.

»Co víme od našich klientů, ve většině případů představuje zásadní problém už dostat se k samotnému pohovoru. Bez odpovědi zůstávají rozeslané životopisy, v nichž zájemce nechá své datum narození,« uvedla do médií nedávno Monika Červíčková, zakladatelka organizace Plus 50, která upozorňuje právě na tyto stále se zvětšující problémy starších lidí v české zaměstnanecké politice.

A teď třeba příklad z života. Například paní Kateřina vystudovala mezinárodní právo, pracovala dlouhodobě ve státní správě a mezinárodních organizacích a po roce 1990 absolvovala dva velké studijní pobyty v zahraničí. Pak žila v Mexiku, kde pracovala jako externí dopisovatelka pro jednu ze zahraničních tiskových agentur a získala samozřejmě i další pracovní zkušenosti, které by v ČR nebylo možné získat. Myslíte si, že je o ni v Čechách na pracovním trhu zájem? Nikoliv! Poslouchejte dále!

Po odjezdu z Latinské Ameriky se zmíněné paní naskytla zajímavá pracovní příležitost, a to dokonce v evropských strukturách v Lucemburku. Tehdy ještě netušila, že bude na dlouhou dobu poslední.

Po návratu do Prahy jí bylo totiž »už« 55 let a o její zkušenosti jakoby najednou profesní svět naprosto ztratil zájem. »Stále dokola absolvuji nejrůznější pracovní pohovory, nicméně bez valného výsledku. Přestože mluvím plynně anglicky, španělsky, rusky, francouzsky a německy, zjevně mi to není nic platné,« uvedla nedávno tato vzdělaná a zcestovalá žena do médií.

Je naprosto skandální, že náš svět nestojí právě o tyto starší lidi plné pracovních zkušeností, kteří by právě ty mladé, a mnohdy až příliš dravé zaměstnance dokázali poučit, a třeba i silou svých životních zkušeností přesvědčit o tom, že všechno může být tak trošku jinak.

Radovan RYBÁK